Леден шелф, по-голям от Ню Йорк, се откъсна от източната

...
Леден шелф, по-голям от Ню Йорк, се откъсна от източната
Коментари Харесай

Леден шелф, по-голям от Ню Йорк, се откъсна от Антарктида

Леден шелф, по-голям от Ню Йорк, се откъсна от източната част на Антарктида, първият огромен шелф, който се срутва там за повече от четири десетилетия на сателитни наблюдения.

Леденият шелф Конгер, обхващащ към 740 кв. км, се отдели от континента на 15 март. Разпадането тревожи учени, които от дълго време считат леда в Източна Антарктида за релативно постоянен и надалеч по-малко уязвим към световното стопляне спрямо леда в Западна Антарктида, написа " The Washington Post ".

Ледените шелфове към Антарктида пазят ледените покривки и ледниците на континента. Ако шелфовете правят отстъпка, това основава път за ледените потоци от близките ледници, с цел да се разлеят в океана и да допринесат за повишение на морското ниво. Самите ледени шелфове не повдигат непосредствено морското ниво, тъй като към този момент плуват в океана.

В източната част на Антарктида е с към 20 градуса по-топло от естественото. Учените са изумени.

Само през последния месец равнищата на морския лед към континента паднаха до рекордно ниски равнища, а температурите навътре в източната част на Антарктида се повишиха с 20 градуса над естественото - смазващи върхове.

„ Виждаме тези неща по-рано, в сравнение с чакахме “, сподели Питър Неф, помощник професор по научни проучвания в Университета на Минесота и специалист по глациология.

Загубата на лед от Антарктида се форсира през последните години - огромна част от която идва от Западна Антарктида - и се подрежда като забележителен мотор на световното повишение на морското ниво. Това, което се случва в източната част на Антарктида, е изключително значимо, тъй като в случай че целият й лед се стопи, това би повишило морското ниво с много над 30 метра.

Сривът на ледения шелф Конгер се случи при започване на рекордно стопляне в източната част на Антарктида.

Температурите покрай мястото, където се откъсва ледения шелф, стартират да се покачват над точката на размразяване тъкмо по времето, когато той се е отделил от континента.

Рекордно ниските равнища на морския лед към Антарктида евентуално са изиграли по-голяма роля за ускоряването на " гибелта " на ледения шелф, сподели Неф.

Обхватът на леда е паднал под 2 милиона кв. км на 25 февруари, най-ниската за 43 години наблюдения, на фона на ветровити и извънредно топли условия.

Сателитните изображения демонстрират, че разпадането е еволюирало в продължение на доста години, само че скорошният колапс е бил бърз. Той разказа отделянето на ледения шелф като сигнал за учените, учещи района.

Неф добавя, че макар изненадващото разединение на ледения шелф Конгер, главната му угриженост за Антарктида и това да способства за рискови количества повишаване на морското ниво е на запад.

Западна Антарктида „ е това, което първо ще аргументи огромни проблеми за всички с повишение на морското ниво “, споделя той.

Неф предвижда, че приносът за покачването на морското ниво от отделянето на ледения шелф Конгер е просто „ капка в кофата “. В съпоставяне със Западна Антарктида, Източна Антарктида е по-студена, по-висока, по-суха и по-малко уязвима към повишение на температурата.

Въпреки това Хелън Фрикър, професор в Института по океанография Скрипс, отбелязва в имейл, че ледените шелфове като Конгер „ играят значима опорна роля върху заземената ледена завивка, което има последствия за повишението на морското ниво “.

„ Това събитие демонстрира, че е значимо да продължим да следим покрайнините на Антарктида, където се случват обилни промени “, написа още тя.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР