Led Zeppelin е не само сред най-култовите, но и сред

...
Led Zeppelin е не само сред най-култовите, но и сред
Коментари Харесай

Музикални хроники: Истина или лъжа? Скандалните легенди от най-бурните години на Led Zeppelin

Led Zeppelin е освен измежду най-култовите, само че и измежду най-скандалните рок групи в историята.В пика на славата си четиримата виртуозни музиканти водят плевел живот и надали има група, която да е въодушевила повече легенди и съмнителни изказвания за себе си.

Zeppelin са във вихъра си от края на 60-те до края на 70-те, преди съществуването на интернет, когато легионите от почитатели мъчно съумяват да съберат информация за любимците си.
Всякакви празнини във фактологията се запълват със клюки и шантави истории, които звучат неуместно.
Но там е работата – при Zeppelin в някои от най-нереално звучащите условия има най-малко дребна доза истина.
Кои от най-популярните легенди за тях са доказани, кои можем с убеденост да отхвърлим и за кои истината остава незнайна?
Сатанист ли е китаристът Джими Пейдж, имало ли е оргии с последователки, в които са употребявани елементи от риба, и какъв брой е изпил барабанистът Джон Бонъм в нощта на трагичната си гибел?

Започваме с история, която се оказва напълно действителна – една от приятелките на Джими Пейдж по времето му в Zeppelin е едвам на 14 години.
Лори Мадъкс е част от почитател общността в Лос Анджелис при започване на 70-те. Китаристът се увлича по нея и кара човек от екипа на бандата да я докара до неговия апартамент.

„ Носеше шапка над очите си и държеше бастун. Изглеждаше тъкмо като разбойник, беше превъзходно “, споделя Лори. Двамата се впускат в пламенна връзка през идващите няколко години, а Пейдж прави всичко допустимо да я резервира в загадка.
Дори в разюздано време като 70-те, спекулация с 14-годишна може да вкара човек в пандиза, само че на музиканта му се разминава. Накрая той зарязва Лори, с цел да стартира легална връзка с Биби Бюъл (прочута численост на доста известни музиканти и майка на Лив Тейлър).
И до през днешния ден Джими Пейдж се увлича по доста по-млади дами. В момента той е на 76 година, а актуалната му другарка Скарлет Сабет е с 46 година по-млада.

 Jimmy Page early

Друг фамозен слух за Пейдж е, че уважава дявола.

Манията му по фамозния окултист Алистър Кроули (вдъхновил песента на Ози Озборн Mr. Crowley) e общоизвестна и дори води до мълва, че членовете на Led Zeppelin са продали душата си на Сатаната в подмяна на международна популярност.
Липсват обаче неопровержими доказателства, че китаристът е сатанист.
В тези години Пейдж има вяра във философията на Кроули за личностно избавление и не си прави труда да оспорва слуховете за себе си – евентуално усещайки, че те по някакъв метод способстват за имиджа на Zeppelin и в действителност са нещо положително за бандата.
„ Не желая да обяснявам възгледите си по отношение на магиите. Не искам да възпламенявам който и да е по това, по което аз съм разпален. Ако хората желаят да открият някои неща, те си ги откриват сами “, многозначително разяснява китаристът.
И въпреки че надали в миналото ще имаме доказателства, че е опитвал да практикува черни вълшебства, знаем задоволително за манията му по Алистър Кроули.
Пейдж дори купува тогавашната къща на Кроули в Лох Нес, Шотландия, и твърди, че тя е населявана от духове – въпреки и не наложително поради Кроули.

„ Странни неща са се случвали в тази къща преди той да заживее в нея. Имало е и черква, която е била изгорена с богомолците вътре. Също по този начин, човек е бил обезглавен и от време на време можеш да чуеш по какъв начин се търкулва главата му “, съществено или не споделя Джими Пейдж през 1975 година
Дори тези толкоз злокобни девиации не се оказват най-популярните митове към Led Zeppelin.
Всъщност слух №1 към тях е обвързван с оргия, в която са замесени… части от акула.
Случката е разказана в биографията на групата „ Чукът на боговете “ от 1985 година, черпила огромна част от информацията си от тур мениджъра на групата Ричард Коул.

Разказано е по какъв начин през 1969-а групата взе участие на фестивал в Сиатъл и след това се отдръпва в странноприемница над залива Пюджет саунд, откъдето посетителите могат да ловят риба непосредствено от прозорците си.
„ Красива млада фенка с алена коса бива съблечена и вързана за леглото “, написа в книгата, а историята продължава с изложение на оргия, в която музикантите от Zeppelin употребяват части от акула.
Целият случай обаче е прекомерно подозрителен и в действителност съществуват няколко версии за него. Друга трактовка е, че самият Ричард Коул е боравел с рибата. Групата Vanilla Fudge пък си приписва отговорността за станалото, като нейният барабанист Кармин Апис твърди, че в действителност фенката се е движела с него, а пианистът Марк Стейн дори е снимал оргията.
Според тази версия Zeppelin може и да са били в хотела по същото време, само че само Джон Бонъм е участвал на смущаващите подиуми.
С Бонъм е обвързвана и най-трагичната история към Led Zeppelin. Гениалният барабанист умира през 1980 година едвам на 32 година
До гибелта му се стига след 12-часов запой, след който той припада и по-късно умира от задушаване.
Аутопсията удостоверява, че е имал цели 40 шота водка в организма си и просто не е съумял да се разсъни, когато тялото му е почнало да връща изпития алкохол.

Друга известна история, в която има солидна доза истина, е тази за възникването на името Led Zeppelin.
През май 1966-а барабанистът на The Who Кийт Муун и басистът на групата Джон Ентуисъл записват един инструментал с Джими Пейдж, Джон Пол Джоунс и Джеф Бек.

Нищо чудно, че когато такива величия са забъркани, творбата (наречето Beck’s Bolero) се получава добре и те дори стартират да разискват концепцията да образуват нова група. Муун обаче споделя, че групата „ ще се срине като оловен балон “ и точно тази смешка си напомня Пейдж две години по-късно, когато основава Zeppelin.

Десетилетия наред Ентуисъл твърди, че той е индивидът, произнесъл фразата за балона, а не Муун. Но по този начин или другояче, от оня диалог произлиза названието, като думата „ балон “ е сменена с „ цепелин “ и вместо lead balloon („ оловен балон “) името става Led Zeppelin.
За край оставяме мита, че в случай че пуснете безконечната балада Stairway to Heaven наопаки, ще чуете закодирани сатанистки послания.
Това е прекомерно неистински слух, пуснат от американския ефирен евангелист Пол Крауч през 1982 година В мрежата дори може да намерите целия „ текст “ на песента наопаки, а слухът набира задоволителна известност, с цел да го разяснява самият вокалист Робърт Плант.
„ Кой изобщо би си помислил да направи нещо такова? Трябва да имаш доста време разполагаем, с цел да ти мине през мозъка, че хората биха създали това “, счита Плант.

Но по този начин е при Led Zeppelin, гениалното върви ръка за ръка със скандалното. И през днешния ден бандата е запомнена колкото с музиката си, толкоз и с бурната си, изпъстрена с легенди и митове история.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР