LED светлините изтриват представата ни за звездите — и става все по-зле

...
Бързото възприемане на LED осветлението в Америка спестява пари и
Коментари Харесай

Бързото възприемане на LED осветлението в Америка спестява пари и използва по-малко електроенергия. Но също така затруднява виждането на звездите.

Светлинното замърсяване идва от прекомерна изкуствена светлина, която кара небето да свети и затъмнява светлината на звездите, и проблемът се разраства бързо. Ново изследване в списание Science установи, че нощното небе става с 10% по-ярко всяка година.

Експертите казват, че голяма част от това светлинно замърсяване се дължи на нарастването на по-евтиното, по-чисто и по-ярко LED осветление.

карта на Съединените щати показва широко разпространения характер на проблема. Източната половина на Съединените щати е почти изцяло покрита с известно ниво на светлинно замърсяване. И докато нощното небе се вижда най-трудно в големите градове, изгледът на нощното небе също е влошен в крайградските и селските райони.

„(Светлината) основно се отразява от небето и създава това, което наричаме въздушно сияние“, каза Охад Шемер, астроном от Университета на Северен Тексас, който изучава черни дупки. „Млечният път постепенно изчезва от полезрението. Много от по-бледите звезди изчезват.“

Правителствените разпоредби стимулират бързото преминаване към светодиоди. През 2007 г. Конгресът нареди всички електрически крушки да бъдат три пъти по-ефективни. Тази политика най-накрая влезе в сила на 1 август тази година, ефективно забранявайки новите крушки с нажежаема жичка в полза на светодиодите и компактните флуоресцентни лампи.

Но има непредвидени последици.

Изследванията показват, че твърде много светлина през нощта може да прекъсне цикъла ни на сън, потенциално допринасяйки за здравословни проблеми като някои видове рак и сърдечни проблеми. Това също е основен фактор за намаляването на популациите на насекоми, които се нуждаят от тъмнина за навигация, и допринася за смъртта на стотици милиони птици всяка година, които летят в ярко осветени сгради.

Обсерваторията Макдоналд е в района на Биг Бенд в далечния западен Тексас. Тук се намира телескопът Hobby-Eberly, най-големият по рода си в света. През нощта той събира слабите светлини на космоса върху изключително голямо огледало. Тъмното нощно небе е от съществено значение за тази работа.

„Ако небето стане прекалено светло, в крайна сметка изобщо няма да има смисъл да се строят големи телескопи на земята“, каза астрономът Стивън Яновиецки, който е ръководител на научните операции на телескопа.

За да защити нощното небе, Обсерваторията помогна за организирането на международния резерват за тъмно небе Greater Big Bend. Той обхваща площ от 15 000 квадратни мили в Западен Тексас и части от Северно Мексико. Сертифицирането се предоставя от организацията с нестопанска цел DarkSky, която има повече от 70 клона в цялата страна.

Резерватът е партньорство между паркове, общности и местни групи, които всички са се съгласили с по-добри практики за осветление, като са заменили своите ярки бели LED улични лампи с кехлибарени такива, които не разпръскват толкова много светлина в небе и чрез инсталиране на капаци, които насочват светлината надолу.

Алпийският градски съвет единодушно прие наредба през 2021 г., регулираща външното осветление. Почти всичките 200 улични лампи в града са променени от бяло на кехлибарено. Наредбата дава на предприятията и домовете 5 години да преминат към щадящо тъмното небе осветление или се сблъскват с дневна глоба от 50 долара.

„[Тъмните небеса са] нашият продукт“, каза Крис Руджия, директор по туризма в град Алпайн. „Това е опитът да дойдеш тук и ако искаме това да продължи, да осигурим някакъв вид просперитет в общността, трябва да се погрижим за това.“

Ruggia казва, че има местни програми, които да помогнат на собствениците на жилища да покрият свързаните с тях разходи по смяната и че е имало малко противоречия около мандата. Но той очаква, че това може да се промени с наближаването на крайния срок.

„Ще има някои разговори, които не са лесни, особено след като срокът изтича“, каза той.

Американската асоциация по осветление, която представлява производителите на осветление, признава, че проблемът със светлинното замърсяване е „по-мащабен, отколкото се смяташе първоначално“. В отговор се казва, че много от производителите сега правят екранирани външни осветителни тела, за да насочват светлината далеч от небето.

Отчитанията за светлинно замърсяване, взети в резервата, показват, че планът работи. Астрономът Стивън Хъмел казва, че там има 20% намаление на нощното светлинно замърсяване от 2020 г.  

Но не само малките общности оказват влияние. Хъмел посочва големи градове като Лос Анджелис, Чикаго и Финикс, които сменят прекалено ярките улични светлини с такива, които са благоприятни за тъмното небе.

„Проблемът наистина не са парите. Всъщност не е инфраструктурата. Това е информираността. Светлинното замърсяване е напълно обратимо. Това е един от малкото видове замърсяване, които можете да разрешите незабавно. Можете да обърнете превключете и отстранете проблема", каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР