Лечението с хомеопатия е изключително популярно, а пазарът на тези

...
Лечението с хомеопатия е изключително популярно, а пазарът на тези
Коментари Харесай

Помага ли хомеопатията или това е само плацебо ефект

Лечението с хомеопатия е извънредно известно, а пазарът на тези артикули - голям. Има ли доказателства, че хомеопатията оказва помощ или това е единствено плацебо резултат? И за какво, в случай че тя не оказва помощ, доста хора усещат усъвършенстване?

Пазарът на хомеопатични медикаменти е голям: освен в Германия , само че и на доста други места по света хората протягат ръка към хомеопатичните средства при стомашни недоволства, главоболие или болки в гърлото. Във Франция разноските за тези препарати даже се покриваха от здравните каси. Тази процедура бе в действие до 2021 година. Германският здравен министър Карл Лаутербах в този момент също желае да спре заплащанията на здравните каси за хомеопатия, написа.

Какъв е правилото на хомеопатията?

В основата си хомеопатичното лекуване се базира на правилото на сходството, дефиниран от бащата на хомеопатията Самуел Ханеман . Този принцип гласи, че вещества, които провокират болестни признаци у здравите хора, могат да лекуват същите тези признаци при болните, в случай че са в мощно разредена централизация. Самата дума “хомеопатия ” произлиза от древногръцките думи за “болест ” и “подобен ”. 

Един образец: в чист тип растението беладона (Atropa belladonna) е мощно отровно, само че не и когато извлек от него се разреди неведнъж. Точно този принцип се употребява в хомеопатията. Растенията или минералите се смилат и се разтварят с вода или алкохол, а сместа се разрежда неведнъж, с цел да е безвредна. 

Ханеман създава специфичен способ за това разреждане, по-известен като потенциране или динамизиране. Той е считал, че колкото повече се разрежда сместа, толкоз по-силна е лечебната реакция при пациента, макар че към края на процеса дейната съставна част съвсем или напълно изчезва. Спорната теза гласи, че водата има памет, с която съхранява свойствата и резултата на истинското вещество.

Получената по този метод хомеопатично потенцирана дейна съставна част по-късно нормално се влага в дребни захарни топчета, известни като хомеопатични глобули. Тези глобули имат за цел да засилват самолечебните сили на организма и да възстановят равновесието в биологичната система на организма, което е било нарушено от заболяването. 

Има ли доказателства, че хомеопатията оказва помощ?

Множество научни проучвания са тествали резултата от хомеопатията. Анализ от 1997 година, оповестен в научното списание “Lancet ”, преглежда 89 обособени проучвания и стига до заключението, че въздействието на хомеопатията не е единствено резултат от плацебо резултата. И до през днешния ден хомеопатите цитират това изследване, като пренебрегват другото умозаключение - че няма задоволително доказателства, че хомеопатията е ефикасна при редица обособени недоволства.

Друго изследване от 2017 година, оповестено в журнала “Systematic Review ”, изследва резултатите при опит, в който нито лекарите, нито пациентите са знаели авансово дали препаратът е хомеопатичен или не. Експериментът потвърдил, че резултат от хомеопатичното лекарство на процедура няма. 

През 2015 година Националният съвет по опазване на здравето и медицински проучвания в Австралия разгласява резултатите от работата на комисия, която е изследвала хомеопатията. Заключението е, че колкото по-лошо е качеството на изследването, толкоз по-добри са резултатите в интерес на хомеопатията. 

Защо хомеопатията е толкоз известна?

“Аргументите на хомеопатите се градят върху пиедестал от пясък ”, споделя немската лекарка Натали Грамс пред Дъждовни води. Грамс години наред е лекувала пациентите си с хомеопатични артикули, а през днешния ден е измежду най-известните им критици в Германия. Тя въпреки всичко споделя, че хомеопатията предлага нещо, което съвременна медицина постоянно пропуща. “В модерната медицина постоянно се усещаме като неизвестен обект ”, изяснява Грамс. При хомеопатията и другите различни способи на лекуване има по-индивидуален метод, в това число към паниките и страховете на пациента. 

Макар да звучи като дреболия, това има положителен резултат върху лекуването, споделя и Улрике Бингел , професорка по неврология в университетската болница в Есен. “Плацебо резултатът и резултатът на самоизпълняващото се знамение се подценяват в медицината, а и редовно не се употребяват ”, изяснява тя. 

Как работи плацебото?

Плацебо резултатът - т.е. позитивното очакване, че хомеопатичните артикули ще оказват помощ, води до възстановяване на някои от признаците. “Дори след съществени интервенции като сърдечна интервенция се следи позитивен резултат, щом лекуващите лекари извърнат внимание на пациентите и поддържат връзка с тях интензивно и с емпатия ”, добавя невроложката. Професорът по медицина в Медицинско учебно заведение на Харвард Тед Капчук обаче предизвестява: “Плацебото може да ви накара да се почувствате по-добре, само че то не ви лекува. ”

Сходно е мнението на невроложката Улрике Бингел: „ Нямаме потребност от хомеопатията като терапия. Цялата идея е куха и опонира на всички научни познания . Но пък има аспекти на хомеопатичния способ, които би трябвало незабавно да бъдат интегрирани в класическата медицина.

Например – да се отделя повече време на пациентите, да има повече индивидуализирани лечения “. Според невроложката тази смяна последователно се случва. Но има още доста неща, които би трябвало да се подобрят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР