Лазерната система HELIOS работи като Звездата на смъртта от Междузвездни

...
Коментари Харесай

Lockheed Martin достави първото тактическо лазерно оръжие за кораби


Лазерната система HELIOS работи като „ Звездата на гибелта ” от Междузвездни войни
(снимка: Lockheed Martin)

Американската корпорация Lockheed Martin първа в света стартира да доставя тактически лазерни оръжия за кораби. Система HELIOS с мощ над 60 kW към този момент е интегрирана във Военно-морските сили на Съединени американски щати.

В съпоставяне с стандартните средства за огнева отбрана, лазерната система има по-висока скорост на реакция, „ безкрайни муниции ”, ниска цена на изстрел и акуратност на заличаване. HELIOS е релативно лесна за мащабиране и в бъдеще може да забележим и по-мощни лазери на борда на корабите.

HELIOS или „ високо-енергиен заслепяващ и проследяващ лазер ” съставлява оптичен лазер, основан на технология за съчетание на спектри. Няколко източника на лазерно излъчване се сумират и образуват кохерентен лъч с нараснала мощ. „ Звездата на гибелта ” от вселената на Междузвездни войни работи на сходен принцип.
още по темата
Тестването на HELIOS на полигон се организира през 2020 година, а морските тествания – през 2021 година на разрушителя USS Preble (клас Арли Бьорк). Системата е предопределена както за заслепяване на приборите на вражеските въздушни и морски кораби, по този начин и за непосредствено заличаване на най-леките от тях, да вземем за пример дронове.

Високо-енергийни оръжия създават всички водещи страни. Напредъкът в полупроводниците и батериите с висока мощ разреши основаване на мощни „ твърдотелни ” лазери, което прави бойните системи релативно дребни, леки и лесни за поддръжка и потребление.

Инсталацията на HELIOS, в частност, е интегрирана в единната система за ръководство на военните кораби на американския флот, известна като Aegis. Системата на Lockheеd Martin е подготвена за всеобщо внедряване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР