Лайката е лечебно растение, по-специално билка, което се използва често

...
Лайката е лечебно растение, по-специално билка, което се използва често
Коментари Харесай

Лайка

Лайката е лечебно растение, по-специално билка, което се употребява постоянно при разнообразни болести. Употребата на лайка и по-често на чай от лайка е необятно застъпена най-много поради приятния лек мирис и усет на отварата.

Особено уместно чаят от лайка се съчетава с мед. С течение на годините лайката става скъпа суровина и за химичната, козметичната индустрия, като през днешния ден на пазара се оферират голям брой артикули като кремове, ексфолианти, шампоани с екстракти от лайка.

Латинското название на лайка е Matricaria, а у нас е известна още и като „ лайкучка ”. Всъщност наименованието Matricaria произлиза от латинското mater, което значи майка. Лайката е едногодишно тревисто растение, което растение ниско и има разклонено стъбълце. На височина лайката доближава най-вече до 50 см. Листата са двойно- и тройноперести, нишковидни, нарязани. Цветовете на лайката са събрани в кошничка съцветие.

Лайката има дълги дръжки, които има многочислени стъблени разклонения, завършващи с дребни бели цветове с изразено жълти тичинки. Световете на лайката се състоят от околовръстни, бели, езичести, женски цветчета и вътрешни, тръбести, жълти, двуполови цветчета. Цветното легло е изпъкнало, а от вътрешната страна - кухо. Плодът на лайката е продълговата кафява семка.

Лайката е диворастяща просвета – намира се по поляни, ливади, хълмове, даже в буренливи и изоставени места и край пътища.

Състав на лайката

 Лайка

В химичния състав на лайката се открояват детайлите, съдържащи се в цветовете. Те съдържат етерично масло от лайка, което има зелен до наследник цвят според от количеството на азулените. Маслото от лайка съдържа огромно количество парафин и сесквитерпени от кадиненов вид (около 10%), както и каприлова, нонилова и изолерианова киселина.

Главните му съставки са бизабол и неговите кислородни производни фарнезен и хамазулен, съдържащи се във вариращи количества - от 1 до 15%. Лайката е богата още на кумарини, флавоновите гликозиди апин и патулитрин, слузни субстанции, никотинова киселина, салицилова киселина, глицериди на олеиновата палмитиновата, стеариновата и линоловата киселина, каротин, витамин С, слузни и горчиви субстанции.

Избор и предпазване на лайка

 Сушене на лайка

Сушената лайка може да се закупи от съвсем всяка една аптека. Съхранявайте я добре затворена в сухи шкафове към които няма достъп на директна слънчева светлина.

Най-добре е да събирате цветовете на лайката през лятото при изсъхнало време. Важно е да вземете поради това, че най-висока централизация на етерично масло се следи през интервала от юни до август. Тъй като лайката има мощен мирис, тя не би трябвало да се съхранява наоколо до храни, които могат да поемат този мирис.

Произвежда се в следните форми:

- суха суровина - чай;

- течна тинктура;

- екстракт;

- капсули;

- масло от лайка.

Ползи от лайката

 Чай от лайка

Немската лайка (Matricaria recutita) и римската лайка (Chamaemelum nobile) са двете основни разновидности на растението, които се употребяват за лекуване. Двата типа имат сходни резултати върху човешкия организъм, само че немската лайка може да бъде малко по-силна. За лечебна цел се използуват цветните кошнички (Flores Chamomillae). Те се берат, когато езичетата на периферните бели цветчета са в хоризонтално състояние. Брането се прави ръчно или със специфични гребени. Цветовете се откъсват с ръкохватка, не по-дълга от 3 см.

Лайката има необятна известност като лечебно растение, което се употребява постоянно при разнообразни болести. Най-общо лайката има противовъзпалително и омекчаващо деяние при заболяване на храносмилателния път, както и при възпалителни процеси в дихателните пътища на човек.

За лекуване на дихателните пътища се използва за инхалации и промивки под формата на гаргара. Външно лайката се ползва за промивка на възпалената лигавица на очите, матката. Лайката е чудесно средство, което се постанова като компрес или се вършат промивки на ануса при хемороиди.

Лайката улеснява ходенето по огромна потребност, без да работи слабително и точно по този метод лайката индиректно спомага за вътрешното лечение на хемороиди, които могат да се лекуват и външно с лайковия мас. Този мас може да се използува и за рани. Чрез вдишването на пари от лайка настава бързо облекчение на хрема и синузит, след което, несъмнено, човек би трябвало да си стои в къщи на топло. Отварата от лайка има извънредно удобен резултат при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Лайката е и едно от най-известните естествени успокоителни средства. Чаят от цветовете му оказват помощ да се възстановява сънят и да се усъвършенства качеството. Заедно с това лайката оказва помощ за намаляването на напрежението и усъвършенства положението при стомашни болести. Оказва отличен резултат за облекчение на положението при киселини и гадене.

Въпреки това, като се изключи че усъвършенства вътрешното ни положение, това успокояващо растение има и способността да се грижи за външния тип. Така да вземем за пример, в случай че погледнете състава на много от козметичните артикули, то най-вероятно ще забележите лайка в доста от тях. Това е по този начин, тъй като тя има редица преимущества, които подкрепят здравето на кожата.

Ползи за кожата от лайка

 Екстрад от лайка

1. Цветовете на лайката имат освен чудесно противовъзпалително деяние. Те също по този начин са прелестен антиоксидант и заради това оказват помощ за успокояването на кожата и премахването на зачервяванията. Отварата от лайка оказва помощ за облекчаването на кожните раздразнения като екзема и псориазис.

2. Полифенолите и фитохимикалите в лайката форсират регенерацията на клетките, понижават появяването на бръчки и вършат белезите по-малко забележими.

3. Често производителите прибавят дестилат от лайка в слънцезащитните кремове, защото той защищава кожата от нездравословното влияние на околната среда. Освен това забавя стареенето на кожата.

4. Антиоксидантите в състава на цветовете работят чудесно на кожата и усъвършенстват нейното положение. Заедно с това екстрактът от лайка оказва помощ за поддържането на естественото кръвообращение на кожата, което, от своя страна, е доста значимо за запазването на хубостта дълго време и изравняването на тена.

5. Често тази съставна част се употребява и в кремовете за зона към очите, защото екстрактът от лайка се грижи за деликатната област, премахвайки подпухналостта, фините линии и бръчките. Охладените торбички и чай от лайка могат да понижат тъмните кръгове под очите.

6. Геловете за измиване на лицето с лайка се оправят чудесно с нежното разчистване на кожата от омазняването и премахването на мъртвите кафези. Козметиката с лайка е деликатна и не провокира раздразнение или инфектиране.

Противопоказания за приложимост на лайка

 Чай от лайка с мед

Въпреки че огромна част от хората са на мнение, че това растение е напълно безвредно, то въпреки всичко има и някои относителни противопоказания. На първо място, не трябва да се приема от бременни дами, до момента в който кърмещите могат да употребяват отвари или масла от лайка с изключително внимание. Това важи и за хората, които имат някакви хронични патологии, а също по този начин е значимо да се консултирате с здравно лице, в случай че приемате някакви лекарства. Не бива да се приема и при самостоятелна нетърпимост към лайката.

Странични резултати от лайка

Макар и рядко, само че въпреки всичко могат да зародят следните отрицателни прояви:

1. Повишено налягане;

2. Риск от кървене;

3. Повръщане;

4. Бронхоспазъм;

5. Оток на Квинке - при хора с нетърпимост.

6. Алергичен обрив, уртикария;

7. Сърбеж (при външно потребление на дестилат или масла от лайка).

Легенди за лайката

 Извлек от лайка

Още няколко епохи обратно хората са вярвали, че тези красиви цветове ще пораснат точно на местата, където падат ярките огнени звезди. Древните хора са вярвали, че лайката е знак на слънцето и неговата велика мощ и сила. Те са считали, че това растение е като малко мини слънце и точно заради тази причина постоянно то е било употребявано в магическите ритуали. Често младите девойки даже са гадаели на листата на това цвете, които постоянно са друг брой, а точно четно или нечетно.

Съществува и една красива легенда, че тези дребни красиви цветчета са били чадърчета на мистичните и приказни дребни създания. Най-красива обаче е легендата за произхода на това цвете. В нея се споделя за двама влюбени, които не са можели да живеят един без различен. Един ден момчето вижда сън с мистична поляна, която е била покрита с красиви дребни цветове. Събуждайки се от този сън, той съзерцава на възглавницата си едно от тези цветя. Тогава той взема решение да го занесе и подари на обичаната си.

Момичето остава възхитено от хубостта му и моли обичания си да откри още такива цветове, с цел да може всички влюбени да могат да се допрян до него и вълшебната му мощ. Той се съгласява и стартира да търси цветовете на лайката на всички места. Един ден попада в царството на сънища и точно там намира голяма поляна от лайка. Владетелят на това царство слага изискването на младежа, че може да задържи букета от лайка, само че в подмяна той ще се наложи да остане вечно в това царство. Влюбеният юноша толкоз мощно е обичал обичаната си, че се съгласява на изискването на владетеля на царството на сънищата.

Отвари от лайка

 Чай с мента и лайка

Извлек от лайка се получава на студено. За него 10 ч.л. билка се заливат с 500 мл студена вода. След 8 часа прецедете. Това количество изпийте за 1-2 дни. Запарката от лайка се ползва с вътрешно и външно приложение. Залейте 2-3 с.л. лайка с 250 мл вряща вода, оставете да престои в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти.

Маслото от лайка се е прилагало за фрикция при невралгии и ревматизъм в ставите още от антични епохи. Египтяните в миналото смятали греещите цветове на лайката за цвете на бога на Слънцето. То има способността да понижава температурата и да разхлажда в жегата. Сред целебните предписания в старите книги се намират такива, които изясняват, че маслото от лайка отстранява умората на крайниците. Компрес от чай от лайка, натрапен върху болен пикочен мехур, облекчава болките.

Вижте още лечебни предписания с лайка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР