Лъвът Асен, който беше спасен от зоопарка в Разград, замина

...
Лъвът Асен, който беше спасен от зоопарка в Разград, замина
Коментари Харесай

И лъвът Асен замина за Холандия

Лъвът Асен, който беше избавен от зоопарка в Разград, отпътува за центъра за огромни котки " Фелида " (FELIDA) в Холандия, заяви bTV. Там към този момент са други две лъвчета от зоопарка - Терез и Масуд.

В края на ноември 2017 година 3-годишният лъв Асен дойде в тежко положение в София, откакто месеци наред бе живял в неприятни условия. Тогава профилираният екип откри, че той е обезводнен, изнемощял и с дистрофия на мускулите поради неналичието на придвижване.

" Той беше на прага на гибелта ", разяснява Явор Гечев от " Четири лапи ".

3-годишният лъв е бил в тясно вътрешно помещение без положително разчистване, без задоволително храна. " Де факто го бяха оставили да почине в това помещение. Успяхме да го измъкнем в последния миг ", добави Гечев.

Фондацията открива Асен напълно инцидентно. Оказва се, че даже в регионалната дирекция по сигурност на храните не са знаели, че е този лъв живее в зоопарка и то - при тези условия, сподели Гечев. Именно от ОДБХ се свързали с " Четири лапи " и помолили за помощ.

След идването му в столицата от Разград няколко месеца лъвът Асен бе настанен в Софийския зоопарк. Освен забележимата смяна в тежестта, към този момент има смяна и в държанието му - има самочувствие, доста по-спокоен е и е доста по-стабилен като походка, с помощта на лекуването. До края на живота си Асен ще бъде на медикаменти, под непрекъснато наблюдаване и грижи.

Гечев чака до на следващия ден вечерта Асен да е в Холандия и най-вероятно във вторник сутринта ще е в новия си дом.

Родителите на Асен - Рая и Хектор, също са в София. За тях също ще се търси дом.

Припомняме, в същия център в Холандия са и дребните лъвчета Терез и Масуд. Часове след раждането си при започване на септември 2017 година, те са отхвърлени от майка си и изпотъпкани пред погледите на десетки гости в разградския зоопарк. Бяха избавени само с помощта на бързата интервенция на локални доброволци и ветеринарни лекари. Благодарение на фондация " Дивите животни " лъвчетата бяха превозени и настанени в столичната ветеринарна клиника " Добро скимване ", където останаха за лекуване и развъждане до намирането на избавителен център, подготвен да поеме грижите за тях./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР