Лауреати на Нобеловата награда за физика за 2015 година станаха

...
Лауреати на Нобеловата награда за физика за 2015 година станаха
Коментари Харесай

Нобел за физика: Неутриното осцилира, съответно има маса

Лауреати на Нобеловата премия за физика за 2015 година станаха учените Такааки Каджита (Япония) и Артър Макдоналд (Канада), разкрили неутринните осцилации.

Наградата се присъжда за „ техния принос в опити, които показали, че неутриното може да променя своята същина. Тези метаморфози изискват неутриното да има маса. Откритието промени нашето схващане за вътрешните механизми на материята и може по решителен метод да промени нашата визия за Вселената “, се споделя в известието на Нобеловия комитет.

На прага на новото хилядолетие Такааки Каджита разкрил на детектор в Япония, че атмосферното неутрино превключва от едно положение в друго. Междувременно изследователска група от Канада под управлението на Артър Макдоналд съумяла да показва, че неутриното, летящо от Слънцето, не изчезва по пътя към Земята. Обратно – те се захващат в друго положение на неутринната обсерватория в Съдбъри.

Неутриното е обикновена парченце, която „ дава отговор “ за едно от четирите фундаментални взаимоотношения, а точно за слабото взаимоотношение. То лежи в основата на радиоактивните разпади.

Съществуват три вида неутрино – електронно, мюонно и тау-неутрино. През 1957 година работещият в Дубна италиански и руски физик Бруно Понтекорво предсказва, че неутриното от разнообразни видове могат да минават едно в друго – този развой се назовава вибрация на обикновените частици.

Но в тази ситуация с неутриното съществуването на вибрация е допустимо единствено в случай че тези частици имат маса, а от момента на тяхното разкриване физиците считали, че неутриното са безмасови частици.

Намеци за битие на неутринни осцилации в измерените потоци слънчеви неутрино съществуват от дълго време, само че пробно явлението е намерено чак след 40 години на неутринния детектор Super-Kamiokande в Япония. Екипът откриватели е управителен от един от сегашните лауреати – Такааки Каджита.

Практически по едно и също време екип физици отпред с втория лауреат Артър Макдоналд анализирали данните от канадския опит SNO, събрани в обсерваторията в Съдбъри. Обсерваторията следила потоците неутрино, летящи от Слънцето. Звездата излъчва мощни потоци електронни неутрино, само че във всички опити учените следили загуба на към половината от частиците.

По време на опита SNO било потвърдено, че по едно и също време с изгубването на електронните неутрино в потока лъчи се появяват почти толкоз тау-неутрино. Тоест Макдоналд и сътрудниците му потвърдили, че протича вибрация на електронните слънчеви неутрино в тау-неутрино.

Доказателството, че неутриното има маса, изисква пренаписване на Стандартния модел – базова доктрина, която изяснява свойствата на всички известни обикновени частици и техните взаимоотношения.

Съгласно наследството на Алфред Нобел премията по физика следва да се връчва на този, „ който направи най-важното изобретение или откритие “ в тази област.

Наградата се връчва от Шведската кралска академия на науките, ситуирана в Стокхолм. Нейният работен орган е Нобеловият комитет по физика, чиито членове се избират от академията на три години.

 

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР