Лаура Гоци, Франсиз Скар, Би Би Си“На тържествена церемония по

...
Лаура Гоци, Франсиз Скар, Би Би Си“На тържествена церемония по
Коментари Харесай

Бетонираната илюзия за демокрация в Русия

Лаура Гоци, Франсиз Скар, „ Би Би Си “

На тържествена гала по връчване на военни награди през декември предходната година Владимир Путин съобщи пред съветската общност, че ще се кандидатира за пети път за президентския пост.

Гласуването в този момент се организира в продължение на три дни, макар че резултатът не е под въпрос, защото той няма действителен конкурент.

Избирателните секции на полуостров Камчатка, най-източния район на Русия, отвориха в 08:00 ч. локално време през днешния ден (20:00 ч. по Гринуич в четвъртък) и дефинитивно ще затворят в най-западния анклав Калининград в 20:00 ч. в неделя.

По време на тържественото събитие през декември предходната година в една от най-богатите зали на Кремъл 24-годишният съветски водач преди малко беше връчил най-високите оценки на бойци, взели участие в съветската " специфична военна интервенция " в Украйна.

Той разговаряше с дребна група участници, когато към него се приближи командирът на проруска част в окупираната Донецка област в Украйна.

" Нуждаем се от вас, Русия се нуждае от вас! ", декларирал подполковник Артьом Жога и го помолил да се кандидатира на идните президентски избори в Русия. Всички показаха поддръжката си.

Владимир Путин кимнал с глава: " Сега е моментът за взимане на решения. Аз ще се кандидатирам за поста президент на Руската федерация ".

По-късно представителят му Дмитрий Песков дефинира решението да се кандидатира като " безусловно непринудено ". Но Кремъл рядко оставя на случайността своите проекти.

Вместо това добре смазаната му медийна машина незабавно влезе в деяние.

По всички държавни канали 71-годишният президент Путин беше повдигнат като народен водач, който превъзхожда всички евентуални противници.

" Подкрепата за президента надвишава партийната поддръжка ", заяви един от кореспондентите на държавната телевизия в новините през същата седмица. " Владимир Путин е претендентът на народа! "

Той към този момент е на власт в Русия по-дълго от който и да е властник след руския деспот Йосиф Сталин.

Той е президент от 2000 година насам, като се изключи четири години като министър-председател заради ограничаването от два мандата, наложено от съветската конституция.

Оттогава той промени разпоредбите, с цел да си даде карт бланш, с цел да се кандидатира още веднъж през 2024 година, като " занули " предходните си мандати. Това значи, че той може да се кандидатира за още един шестгодишен мандат през 2030 година, когато ще навърши 78 години.

По време на мандата си Владимир Путин методично стяга хватката си върху властта, тъй че към този момент не съществува действителна опасност за неговото ръководство. Най-откровените му критици са или мъртви, или в пандиза, или в заточение.

Въпреки това Кремъл продължава да е решен

да придаде на изборния развой в Русия привидна легитимност

Въпреки че не може да има никакво подозрение по отношение на крайния резултат от изборите, управляващите наподобява доста държат на високата изборна интензивност, която ще бъде показана като доказателство за националното доверие към властта.

Избирателната интензивност на последните избори през 2018 година публично беше 68%, само че интернационалните наблюдаващи оповестиха за редица случаи на подправяне на бюлетини.

Тази година гласуването ще бъде по-лесно от всеки път, като ще завърши в неделя.

В частите на окупирана Украйна, които Русия назовава свои " нови райони ", изборните секции бяха отворени 10 дни преди изборния ден, а обществените медии бяха залети с реклами, призоваващи хората да отидат да гласоподават.

Когато го създадат, те ще бъдат изправени пред избор - или по-скоро пред сходство на подобен.

Заедно с водача на Русия на балотажа ще бъде Николай Харитонов, представител на Комунистическата партия, която остава втората по известност партия в Русия, повече от 30 години след разпадането на Съветския съюз. Тя получава поддръжката на дребна, само че лоялна група от хора, които изпитват носталгия по руското минало.

Другите двама претенденти са Леонид Слуцки от националистическата ЛДПР и Владислав Даванков от " Нов народ ", видимо демократична и про-бизнес партия.

Въпреки доста различаващите се политически позиции и тримата поддържат политиката на Кремъл и никой от тях няма късмет да се изправи против настоящия президент.

Миналата година друга вяра - общинският консултант в Москва Борис Надеждин - разгласи кандидатурата си, което породи необичаен миг на оптимизъм за опозиционно настроените гласоподаватели.

Той постоянно гостуваше в токшоута по държавната телевизия и беше относително сериозен към войната на Москва в Украйна.

Но в страна, в която мнозина са хвърлени в пандиза за това, че са се оповестили срещу войната, той в никакъв случай нямаше да влезе в изборните описи.

Хиляди хора се подредиха на опашка, с цел да предложат подписи в негова поддръжка, и може би уплашени от тълпата, съветските изборни управляващи отхвърлиха кандидатурата му, потвърждавайки, че повече от 15 % от събраните подписи са подправени.

Изключването на Надеждин от конкуренцията постави завършек на всякаква опция за " изненади ".

В навечерието на гласуването се организираха телевизионни диспути, в които Владимир Путин не взе присъединяване.

Вместо това телевизионните репортажи се концентрираха върху постоянните му срещи с служащи от фабрики, бойци и студенти, а обръщението му към народа в края на февруари беше възприето като предизборна демонстрация, целяща да сътвори убеденост, че е човек от народа.

Въпреки че част от речта беше отдадена на войната в Украйна, тя беше отдадена най-вече на вътрешни въпроси. Може би това е безмълвно самопризнание, че доста руснаци са по-загрижени за проблемите, които са по-близо до дома им, в сравнение с за хипотетичните триумфи на Русия на бойното поле или за безкрайните ѝ разногласия със Запада.

Лидерът на Русия предложи редица обществени ограничения, в това число осъвременена данъчна система, която да е " по-справедлива " за съветските фамилии и тласъци, целящи да усилят намаляващата раждаемост в страната.

Речта даде визия за многочислените проблеми, пред които е изправена Русия, в това число бедността, засягаща доста от фамилиите, и слабите резултати в образованието, инфраструктурата и опазването на здравето.

За човек, който е прекарал 20 години като президент, Владимир Путин се оказа некадърен да реши доста от тези проблеми.

Вместо това до 40 % от бюджета на Русия през 2024 година ще бъде изразходван за военни цели и национална сигурност.

Единствената евентуална конспирация в актуалните избори пристигна от самодейността на Юлия Навалная - вдовицата на рецензия на Кремъл Алексей Навални, за чиято гибел в пандиза предишния месец тя

упрекна " кървавия мафиот Владимир Путин “

Тя прикани поддръжниците си да препълнят изборните секции в неделя по обяд и да гласоподават за всеки различен, само че не и за него. " Трябва да използваме изборния ден, с цел да покажем, че съществуваме и че сме доста ", сподели тя във видеопослание към руснаците.

Но самата Навалная съобщи, че задачата на акцията е най-много да разреши на поддръжниците да се разпознават безмълвно в изборните секции, а не да провокира действителна смяна.

На 18 март руснаците безспорно ще се разсънят, с цел да схванат, че президентът Путин е избран отново.

Когато се появи на победния протест в Москва, той може би даже ще пророни сълза - както направи след президентските избори през 2012 година - и ще благодари на гласоподавателите за доверието, което са му дали своят вот.

През идващите шест години бетонирането на илюзията за народна власт е съвсем обезпечено./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР