Латвийската 4finance купи TBI Bank в България през 2016 година

...
Латвийската 4finance купи TBI Bank в България през 2016 година
Коментари Харесай

TBI Bank придоби дял в скандинавската дигитална банка Monobank

Латвийската 4finance купи TBI Bank в България през 2016 година против 69 млн. евро

© Цветелина Белутова Още по тематиката
TBI Bank стартира да набира депозити на немския пазар

Банката ще предлага спестовните си артикули посредством паневропейската онлайн борса за влогове Raisin
8 юли 2018
Банка за фрагменти

Трансформацията се отразява върху работещите в бранша, само че макар компликациите той остава положително място за амбициозните
20 апр 2018
TBI Bank ще отпуска заеми за покупка на артикули напълно онлайн

Кандидатстването и утвърждението ще става с електронен автограф и видеоидентификация
18 апр 2018
TBI Bank: От Амстердам към Рига

Латвийската компания за бързи заеми 4finance, известна с марката Vivus, желае да купи групата TBIF включваща и българската банка за 69 млн. евро.
29 апр 2016 Базираната в България TBI Bank закупи дял в скандинавската цифрова банка Monobank против инвестиция от 6 млн. евро. Сделката е получила авансово регулаторно утвърждение, а новият акционер влиза през процедура по нарастване на капитала. Целта на интервенцията е в по-активно съдействие с развита във финтех услугите компания и реализирането на географска агресия.

Високотехнологична облага

Делът, който TBI Bank придобива в Monobank, е 9.1% след процедура по частно разпространение на 24.8 млн. акции за нарастване на капитала. Платената за тях цена е 57.1 млн. норвежки крони, което се равнява на близо 6 млн. евро. Средствата ще се употребяват от Monobank за финансиране на растежа й, укрепване на финансовата база и експанзията в района. За TBI Bank, която е част от групата на 4finance Group, партньорството ще даде опция за в допълнение развиване в региона на финансовите технологии и в допълнение географско пазарно покритие.

Monibank е учредена през 2015 година като финтех компания, насочена към потребителското финансиране. Предлага главно необезпечени заеми посредством автоматизирана система за утвърждение. Клиентите й са в Норвегия и Финландия. Към момента на договорката кредитният й портфейл е от близо 360 млн. евро, като предлага и депозити, обхванати от покритие по норвежката гаранционна скица. Базирана е в Берген, Норвегия, и е листната на борсата в Осло, което е дало опция за включването в корпоративната й конструкция на над хиляда акционери.

Дългосрочни планове

" Ние от TBI Bank имаме вяра, че тази инвестиция ще ни разреши да споделяме най-хубавите практики с една от водещите скандинавски финтех банки. Това е в сходство с нашата тактика да се превърнем в цифрова банка от последващо потомство ", разяснява в изказване след договорката Питър Барон, изпълнителен шеф на TBIF Financial Services (TBI Bank). Той назовава договорката първа стъпка в съдействието за развиване на бизнеса на компанията майка 4finance Group за развиване на бизнеса в скандинавския район.

Към края на деветмесечието TBI Bank има активи за 773 млн. лева и чиста облага от активността в размер на 25.4 млн. лева Тя е една от дребните на пазара в България, като развива активност и в Румъния. Ориентирана е главно към потребителско финансиране и услуги за дребния и междинен бизнес. Високата й доходност я класира в изготвяния от " Капитал " Топ 10 на банките в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР