Лампи с микрофон, телефони, смарт часовници, прахосмукачки-роботи или детектори за

...
Лампи с микрофон, телефони, смарт часовници, прахосмукачки-роботи или детектори за
Коментари Харесай

Как ни шпионират постоянно: умните домашни уреди

Лампи с микрофон, телефони, смарт часовници, прахосмукачки-роботи или детектори за пушек с камера: някои " умни " домашни уреди могат да ни записват неусетно. Защо би трябвало доста да внимаваме с тези устройства, коментира.

Не всички спомагателни функционалности на устройствата, които използваме в дома или на работа, са забележими: има детектори за пушек с вградена мини камера и настолни лампи, които, съгласно описанието на продукта, могат да слушат в действително време. Някои писалки и запалки пък са в положение да снимат и да вършат звукозаписи. Такива ежедневни устройства освен извършват предназначението си, само че и имат съмнителни спомагателни функционалности.
Записват ни, без даже да видим


Потребителите, които не са добре осведомени с електронните устройства, евентуално въобще не виждат, че те могат да подслушват диалози или да вършат видеоклипове в личния ви дом. В тази връзка Фите Вулф от регулаторния орган Федерална организация за мрежите (Bundesnetzagentur) напомня, че шпионските устройства в Германия са неразрешени. " Шпионски устройства са такива, които записват скрито тон или картина, и са в положение да ги предават посредством радиовръзка или през мобилната мрежа ", изяснява Вулф.

Към тези устройства се числят и телефоните, които разполагат с алтернатива за подслушване, постоянно наричана " мониторинг на звука ", " функционалност за бебефон " или " еднопосочен диалог ". Федералната организация за мрежите е изследвала устройства и даже е серпантина продажбата им, в случай че микрофонът или камерата могат да бъдат задействани посредством приложение или SMS команда.

С " умни " часовници, които имат съответните функционалности, трети страни могат да вземем за пример да подслушват гласове наоколо до устройството. Миналата година Федералната организация е спряла общо над 4600 неразрешени продукта - два пъти повече от миналата година, в това число прахосмукачки-роботи, ароматизатори и кутии за носни кърпички, които разполагат с камера и аудио функционалности.

И въпреки всичко не всички устройства с сходни спомагателни функционалности са противозаконни. Според новия немски закон за отбрана на данните, признат на 1 декември 2021 година, те са неразрешени единствено в случай че се свързват с интернет и по този метод предават фото-, видео- или аудиоматериали. На въпрос за съответен детектор за пушек, който може да записва видео, немският регулатор удостоверява, че устройството е законно налично в Германия. Въпреки това, съгласно Вулф, този детектор за пушек може да бъде употребен и нелегално. Такъв е казусът да вземем за пример, когато човек е скрито записан с него. Това е закононарушение.
Уязвими за хакерски офанзиви


Шпионските устройства, които се свързват с интернет, не са единствено неразрешени. Те основават още един сериозен проблем, споделя специалистът по IT сигурността Одед Вануну от компанията Checkpoint в Тел Авив. Без подозрение всички тези интелигентни устройства, които се свързват с интернет, съставляват риск за персоналните данни в семействата и в фирмите: " Защото този достъп до интернет може да се употребява и от хакери ", изяснява Вануну.

Той го показва образно с настолна лампа. След като бъде хакната, IT специалистът може да поеме цялостен надзор над нея, в това число да я включва и изключва и да сменя цвета на светлината.

" Лампата ми служи освен като точка за достъп, само че и като точка за офанзива на останалите устройства, които са свързани в къщата. Мога да осъществя достъп до всичко и да върша всичко ", изяснява Вануну. Хакерите могат да употребяват лампата също и за навлизане в компютъра на жертвата за кражба на данни от него.
Четете етикета
При покупката на уреди с спомагателни функционалности потребителите би трябвало да внимават дали съответното устройство разполага и с камера и микрофон, дали може безжично да предава неусетно данни, и дали трети лица могат да получат достъп до него.

Говорителят на Федералната мрежова организация Вулф предлага на потребителите да " четат деликатно описанието на продукта ". Който има подозрения, може да се свърже с виновните институции. В Германия това е Bundesnetzagentur, споделя Вулф. В последна сметка кой желае разузнавач в личния си дом?
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР