Lamborghini прескача тенденцията на EV, разкривайки новия си изцяло електрически италиански бик

...
Lamborghini Lanzador засега е само концептуална кола, но италианският производител
Коментари Харесай

Lamborghini Lanzador засега е само концептуална кола, но италианският производител на суперавтомобили казва, че предлага предварителен преглед на първия напълно електрически модел на марката, който ще влезе в производство през 2028 г.

Това не е типът нисък двуместен суперавтомобил, с който Lamborghini е известен. Въпреки че цялостната му нископрофилна форма е подобна на тази на спортна кола Lamborghini, Lanzador с мощност 1300 конски сили се издига по-високо от земята, за да може да се движи по неравен терен.

Тъй като не е необходимо място за газов двигател - в задвижвана с газ спортна кола Lamborghini, то би било зад седалките - Lanzador има малки задни седалки. Те могат да бъдат преместени или сгънати, отваряйки повече място за багаж под голямата задна врата на автомобила. Под капака има още повече място за съхранение.

Концептуалното превозно средство ще бъде разработено само в четвъртата моделна линия за тясно фокусираната върху производителността марка, присъединявайки се към нейните два традиционни модела спортни автомобили и един SUV.

Lamborghini проправя пътя за този вид нов модел от дълго време. Продукти като Urus SUV и Huracán Stererrato, офроуд спортен автомобил, накараха клиентите да свикнат с идеята, че Lamborghini не винаги трябва да са ниско разположени двуместни автомобили.

Новият електрически модел ще осигури връзката между радикалните спортни автомобили на Lamborghini и неговия по-практичен SUV.

„За нас четвъртият модел е абсолютно логичното продължение на съществуващото портфолио, перфектната връзка между Urus и нашите супер спортни автомобили“, каза главният изпълнителен директор на Lamborghini Стефан Винкелман в изявление.

И има причина Lamborghini да представи първия си изцяло електрически автомобил като нова моделна линия, а не като заместител на някой от настоящите си модели.

Винкелман каза по-рано, че смята, че технологията за електрически превозни средства все още не е готова за използване в традиционните двуместни спортни автомобили с висока производителност. Батериите, необходими за осигуряване на мощността и обхвата на шофиране, които собственикът може да иска, биха били твърде тежки и обемисти, за да позволят бързото завиване, което прави спортната кола Lamborghini толкова вълнуваща.

Други автомобилни производители, като Rimac и Automobili Pininfarina (които използват технологията на Rimac), вече продават електрически двуместни суперавтомобили, струващи милиони долари. Но дори Мате Римак, основателят на Rimac, призна, че колите, задвижвани с батерии, все още имат ограничения в сравнение със суперавтомобилите, задвижвани с газ.

Вместо това Lamborghini ще предлага двуместни plug-in хибридни суперавтомобили, които засега комбинират бензинови двигатели с електрически двигатели, намалявайки нуждата от обемисти батерии.

Lanzador има четири места и се вози по-високо от земята, отколкото традиционен суперавтомобил. Lanzador има четири места и се вози по-високо от земята, отколкото традиционен суперавтомобил. Lamborghini

За разлика от това, четириместният Lanzador има достатъчно място за тези големи батерии. Porsche – което подобно на Lamborghini е част от Volkswagen Group – предприе подобен подход с първото си EV. Porsche Taycan EV има четири места и, за разлика от Lanzador, четири врати. По подобен начин допълнителната дължина на Taycan позволява място за поставяне на големи батерии, за да се осигури висока производителност.

Lamborghini се хвали, че Lanzador може удобно да се кара всеки ден, подобно на бензиновия SUV Urus, който в момента представлява половината от всички продадени Lamborghini.

Седалките на водача и пътника отпред са разположени ниско в кабината, за да имитират усещането за спортен автомобил. Няма централен сензорен екран от типа, който имат повечето съвременни автомобили. Пътниците обаче имат свои собствени дисплеи, а шофьорът седи пред цифров екран, който показва различни видове информация.

Един електрически мотор задвижва предните колела, а друг задните, осигурявайки задвижване на всички колела. Lanzador също има множество активни аеродинамични функции, перки и вентилационни отвори, които могат да се отварят и затварят при необходимост. Те могат или да осигурят плавен, ефективен въздушен поток за максимизиране на обхвата на шофиране, или да осигурят притискаща сила за най-силно задържане на пътя при завои и ускорение.

Lamborghini се ангажира да продава само „електрифицирани превозни средства“, което означава или plug-in хибриди, или напълно електрически, до края на 2024 г. Компанията обаче не е обещала да премахне напълно двигателите с вътрешно горене до конкретна година.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР