“Лакмусът е дали ще бъдем съюзници и ще се възползваме

...
“Лакмусът е дали ще бъдем съюзници и ще се възползваме
Коментари Харесай

Калоян Янков за ФАКТИ: Нужно e да инвестираме по 1 млрд. евро годишно в нови бойни способности в следващите 10 години

“Лакмусът е дали ще бъдем съдружници и ще се възползваме от отбраната, която съдружниците ни дават, или още веднъж ще се снишаваме”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ адв. Калоян Янков, депутат от “Демократична България” в 46-тото Народно заседание.

На 24 февруари - датата, на която Русия стартира война с Украйна, адв. Янков, дружно с Мануела Малеева, стартира онлайн подписка за освобождението на министъра на защитата Стефан Янев. Събрани бяха близо 7000 подписа. Бившият депутат разгласява и своя позиция със стъпки и незабавни решения по отношение на системата ни за защита.

“Смяната на министъра на защитата Стефан Янев беше първата стъпка към смяна в региона на защитата. Втората стъпка е домакинстване на многонационални формирования на НАТО на наша територия. Третата стъпка е неотложно преустановяване на поддръжката на военна техника и съоръжение от страните в Организацията на Договора за групова сигурност и главно Русия и Беларус. Четвъртата стъпка е да бъде взето политическо решение за вложение на минимум по 1 милиард евро годишно в нови бойни качества за идващите 10 години. Генерално видяно, това са значими жалони, които би трябвало да се случат, с цел да можем да реагираме както на актуалната обстановка, по този начин и да погледнем в бъдещето, в години напред”, изясни Янков.

“В новосъздадената обстановка съгласно мен ние би трябвало да влагаме доста повече от 2% от брутния вътрешен артикул (б.р. които 2% от Брутният вътрешен продукт България е поела ангажимент да влага още след срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 година). Според моите визии е нужно да влагаме към 1 милиард евро годишно за създаване на бойни качества. Това значи покупка на ново въоръжение и образование на личния състав за потребление на новото въоръжение. Досега беше казано - 2% от Брутният вътрешен продукт, от които 20% бяха за нови бойни качества. За страдание Българската войска е с преобладаващо руско съоръжение, което значи, че то е на най-малко 40 година.

В идващите 10 години ние би трябвало да влагаме стремително в модернизиране и превъоръжаване. Това е основно. Намираме се в стадий, в който хората би трябвало да схванат, че защитата е жизненоважна за съществуването на всяка страна. Очаквам българският министър-председател, само че и останалите политически сили да вземат решение за съответни суми и числа. Не става въпрос да кажем, че ще влагаме в защитата, а фактически да го създадем като се вземе съответно решение какви средства ще заделя страната всяка година за ново въоръжение. Искам да подчертая, че и в този момент даваме милиарди левове, от които голяма част отиват за заплати. Това не е задоволително. Трябват ни самолети, трябват ни зенитно-ракетни комплекси, трябват ни радари и още доста неща. На процедура ни би трябвало цяла нова армия”, безапелационен беше той.

Вчера Германия изключително взе решение да влага спомагателни 100 милиарда евро във въоръжение и вложения в армията. Янков разяснява тематиката със следните думи: “Това е голяма смяна в политиката на смяна. Досега тя отделяше по-малко от 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Сега към този момент ще отделят съществени средства. Но освен това - за първи път от толкоз години Германия даде позволение да бъде доставено военно съоръжение и оръжие на друга страна - на Украйна. Същото е и с Швеция - след 1939 година тя в никакъв случай не е предоставяла отбранително съоръжение на друга страна, само че го направи сега”.

“На 24 февруари обстановката със сигурността на района се промени трагично. Българските управляващи би трябвало да мислят освен за актуалната обстановка, само че да мислят и отсега нататък. Развитите страни - като Германия, към този момент го вършат. Мислят по какъв начин да се оправят. Сигурността не е стока, която да си поръчаш в някой уебсайт и да пристигна след три дни. В сигурността се влага, а нейният цикъл на произвеждане и доставка е дълъг. Ако поръчаме ново въоръжение в този момент, то ще дойде след 3-4 години, а още 2 години ще са нужни за образование на личния състав за използването му. Ако стартираме да влагаме в този момент, ще забележим първите резултати след 6 години. Трябва да се мисля с небосвод 6-10 години.

За мен е доста значимо новият министър на защитата с изключение на да се оправя с съответните въпроси, свързани с актуалната обстановка, да мисли генерално и да търси консенсус във всички политически сили за фрапантно увеличение на разноските за ново въоръжение и за образование на армията”, уточни още Калоян Янков.

Попитан за политическия извод от промяната на министър Янев, той отговори по този начин: “Стана ясно, че този министър е безусловно несъответстващ. Смяната му е позитивна стъпка. Очаквам обаче да има водачество - политическо и военно, което към момента не виждам. Ситуацията е доста комплицирана. В такива моменти би трябвало да има ясно водачество. До момента министърът на защитата не се справяше с това. Очаквам по-смела позиция от премиера”.

С гласовете на “Продължаваме промяната” и “Има подобен народ” не беше неразрешено българска военна техника да бъде ремонтирана от Русия и Беларус при приемането на бюджета. Те не гласоподаваха за приемането на тази възбрана. Очаквам политическите сили ясно да кажат - както да впишат в законите и наредбите, че българска военна техника в Русия и Беларус няма да се ремонтира”.

“Очаквам да кажат още по кое време ще желаяме многонационални сили в България. За първи път след Втората международна война ще има дислоциране на войски на НАТО - така наречен NATO Response Forces, като броят на бойците може да доближи до 40 000. Колко от тях ще дойдат в България? Декември месец предходната година министърът на защитата в оставка Янев сподели, че няма потребност от многонационални сили у нас. В Полша, Румъния, Естония, Прибалтийските републики НАТО-вски елементи стартират да идват, само че те са контрактувани в предишното. Сега чакаме тези до 40 000 бойци да дойдат на Източния фланг на НАТО. Колко от тях ще приемем ние? За нас е основно значимо да бъдем част от страните, в които ще има съюзнически войски”, безапелационен беше той.

“Освобождаването на Стефан Янев е вярна стъпка, само че незадоволителна. Има неща, които би трябвало да се създадат, с цел да се погрижим за бъдещето”, приключи Янков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР