Лъжите за Октомврийската революцияОктомврийската революция изобщо не е била това,

...
Лъжите за Октомврийската революцияОктомврийската революция изобщо не е била това,
Коментари Харесай

Дойче веле: Лъжите за Октомрийската революция

Лъжите за Октомврийската гражданска война
Октомврийската гражданска война въобще не е била това, за което ни я показват. От самото начало тя е една огромна неистина. А днешните управници в Русия освен не смеят да кажат истината, само че даже фабрикуват нови неистини, написа " Дойче Веле ".

Коментар от Миодраг Сорич:

Още античният римски мъдрец Августин Блажени е споделил, че е по-добре да претърпиш проваляне с истина, в сравнение с да спечелиш с неистина. Лениновата неистина за комунизма, че този строй щял да обезпечи по-добър живот на селяните, служащите и интелектуалците, победи през есента на 1917 година. Всички обети и уверения се оказаха обаче празни обещания. Марксизмът-ленинизмът се трансформира в „ опиат за народите ", в опрощение за свиреп убийства, грабежи и безчет други закононарушения в името на една идеология. Комунистическите водачи унищожиха живота на няколко генерации, избиха милиони хора, провокираха най-масовите гонения на християни в човешката история. Така наречената Октомврийска гражданска война беше голяма злополука, която постави своя драматичен отпечатък върху целия 20-и век.

Кажете истината!

Болшевишките историографи разполагаха с премного време, с цел да разкрасят Октомврийската гражданска война и да я показват като събитие, каквото в действителност в никакъв случай не е имало: национално въстание на масите против Временното държавно управление, конфигурирано след Февруарската гражданска война. Истината обаче е друга. На 7 ноември 1917 заможните поданици на Санкт Петербург гледат зрелище на Фьодор Шаляпин. В същото това време по-бедните хорица се редят на опашки, с цел да си купят брашно и захар на мощно повишени цени - в крайната фаза на Първата международна война елементарните руснаци са заети най-вече с физическото си оцеляване. Но каквото и да са правили руснаците на този ден, множеството от тях не са искали и да чуят за болшевиките - макар умората от войната, макар разочарованието от политиката. Ленин и Троцки обаче са обладани от желанието да вземат властта. И тъй като никой не пази Временното държавно управление, проектът им сработва. Именно отсам потеглят всички по-нататъшни беди.

В наши дни е редно да се запитаме по какъв начин се отнася настоящето съветско държавно управление към злополуката от 1917 година. По този въпрос Кремъл наподобява беззащитен и комплициран, а това усещане се ускорява от спорните му дейности. Нищо чудно в действителност, защото властовият уред в Москва и до през днешния ден носи отпечатъка на руската епоха. Решенията там се взимат от хора, които са социализирани по времето на комунизма. Хора, които са израснали с митовете и лъжите на алената агитация.

За страдание днешна Русия не разполага с честен престиж от ранга на персони като Александър Солженицин или Андрей Сахаров. Личности, които без недомлъвки да нарекат революционерите на Ленин с същинските им имена: фанатици, нарушители, крадци, убийци. Вместо това техните действия се омаловажават.

100 години по-късно: още една неистина

Показателно в това отношение е едно мероприятие, което се организира на 7 ноември в Санкт Петербург: четене на стихове както на „ алените ", по този начин и на белогвардейците. Идеята на уредниците е да покажат, че и от двете страни на гражданската война, лишила живота на 5 милиона души, са се сражавали „ патриоти ". Така президентът Путин ще може да се изяви като огромния примирител на нацията.

От политическа позиция това може и да е разбираемо, тъй като мантрата на Путин гласи точно непоклатимост. В последна сметка обаче Кремъл в действителност спомага за изфабрикуването на една нова неистина за Октомврийската гражданска война. Защото Ленин, Троцки и Сталин не са били никакви патриоти.

Още преди 500 години Мартин Лутер е споделил, че лъжата е като снежна топка: колкото по-дълго я търкаляш, толкоз по-голяма става. С риск да прозвуча патетично, ще прибавя това: единствено „ слънцето на истината " може да стопи „ комунистическата топка от неистини ". Дано бъдещите генерации в Русия имат повече храброст да погледнат историческата истина в очите. Едва тогава Русия ще стартира да се отнася уместно към ужасяващите събития отпреди 100 години.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР