Лъжите, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един

...
Лъжите, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един
Коментари Харесай

Президентът: Днес будна България преоткрива девиза „Съединението прави силата“


Лъжите, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един разсънен народ. Днес будна България преоткрива девиза „ Съединението прави силата “. Има хора, които се борят да безконечните залози на живота – свободата и равенството. За чистата и свята република, в която управниците не се крият, а гледат жителите очи в очи с чиста съвест.

Това съобщи президентът Румен Радев в словото си по време на тържествения митинг-заря по случай Деня на Съединението довечера в Пловдив.

, безапелационен бе президентът.

Доскоро дружно с вас почитахме славното минало на нашите герои, успехите на нашата страна от историята, само че историята непреклонно се движи напред. Днес Будна България преоткрива силата на девиза „ Съединението прави силата “. Единението към полезности, братството на почтените хора, които се борят за безконечните
залози на живота: свободата, справедливостта, равенството пред закона, за чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат жителите очи в очи с чиста съвест и доверие, тъй като дружно ратуват за положителното на България, в която българите са братя и схващат, че толерантността, солидарността и непреходността са писали и не престават да пишат най-светлите страници в историята на България “, добави Радев.

135 години ни разделят от оня септември, когато българският народ взе в свои ръце ориста си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес. Половин България по волята на Великите сили бе оставена под властта на султана. Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които заплатиха с кръвта си цената на Априлското въстание, бяха откъснати от Родината, до момента в който в Търново Свободна България се снабди с Конституция. На българите от Източна Румелия бе наложен органическият правилник – една нефелна Конституция, която им отреждаше ролята на безгласни жители. Дейците на Съединението поправиха тази историческа неправда. В тези дни Възродена България сподели на света по какъв начин цивилизовано, без принуждение един образован народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина и няма мощ, която да го спре. Победата на българските капитани над непознатите генерали в последвалата война потвърди, че Съединението е необратим акт, а българите са подготвени да отстояват свободата си – хора дръзки и свободолюбиви с праволинейност и увереност се намират постоянно в нашата история даже когато народът ни е изглеждал безропотен, сподели още в словото си президентът.

Толерантността, солидарността и непреклонността пишат най-светлите страници в историята на България. Лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един съзнателен народ, поел към своето бъдеше. Да живее свободна и единна България!, приключи президентът.

, а започнаха с историческа възстановка на комитет " Родолюбие ", НД " Традиция " и самодейни сформира от Пловдив. На площада бяха пресъздадени най-важните моменти от събитията на днешния ден през 1885 година - завземането на конака и арестуването на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

На честванията участваха също ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, депутати, общински съветници. Слово произнесе и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

На площад " Съединение " се събраха и стотици протестиращи, които още веднъж желаеха оставката на държавното управление. На няколко пъти крясъци " Оставка " прекъсваха изявлението на кмета, имаше и подвиквания по време на словото на президента.

Допускането на жителите до заплаща " Съедидение " се извършваше при изключителни ограничения за сигурност, предава радио " Пловдив "

От чантите се вадеха бутилките с вода и дезодорантите.

Хората минаваха през през три контролно-прускателни пункта. Предварително бе оповестено, че няма да се позволяват хора, носещи рискови предмети и такива в нетрезво положение. Забранено бе и потреблението на дронове в зоната на тържественото честване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР