Лъжете се, ако смятате, че училищните клубове са безинтересни организации,

...
Лъжете се, ако смятате, че училищните клубове са безинтересни организации,
Коментари Харесай

Ученици създават системи за мониторинг на въздуха и водата

Лъжете се, в случай че смятате, че учебните клубове са безинтересни организации, част от системата. Клубът по нововъведения и предприемачество в харманлийското СУ „ Неофит Рилски “ работи върху планове, които се подкрепят от огромни компании, а уменията и концепциите на децата не остават незабелязани.

Иновативните им хрумвания намират финансова поддръжка, а това им разрешава непрестанно развиване.



Сензорна система за мониторинг на въздуха и водата, която взема решение казуса с неналичието на общественодостъпна информация за замърсяването на околната среда, са единствено част от изобретенията на InnovaOne. Зад името стоят учителят Емануил Манолов и възпитаниците му Дарко Тачев и Христо Хубенов, част от екипа са още Радостин Чолаков и Джано Михайлов. Иновативната система за въздуха към този момент се усъвършенства, а към продукта има интерес.



Първият, най-мощен подтик за младите изобретатели идва от Академия за локални бизнесмени - обучителна стратегия по предприемачество, особено основана за хора с бизнес хрумвания от тютюнопроизводителните райони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. Програмата се осъществя от Център за предприемачество и образования „ Ринкър “ към Фондация " Бикоуз " с финансовата поддръжка на Филип Морис България като част от програмата за обществена отговорност „ Забавно лято, Грижовна есен “.

Академията им дава това, което им липсва, с цел да могат да осъществят продукта си

Освен финансовата поддръжка от 3000 лева, екипът получава и 3-месечно образование и менторство, което им дава знания в маркетинга, ръководството на компания, в счетоводни и правни въпроси - все умения, без които е невъзможна реализацията на бизнес концепциите.

А тяхната, тази, която впечатлява Център „ Ринкър “, е сензорна система за мониторинг на качеството на въздуха. С 3000 лева от програмата екипът основава прототипа. Вместо да стартира произвеждане на системата обаче, екипът взема решение да я обнови. Така се ражда концепцията за система, която въз основа на база данни прави прогноза за бъдещо замърсяване на въздуха. Подобна информация е потребна както за общините, по този начин и за бизнеса, споделя Емануил Манолов.

А когато концепциите са доста, се появяват и нови благоприятни условия. След мощния подтик от Център " Ринкър " и Филип Морис България следват доста извоювани състезания с награден фонд.

Екипът печели първо място на хакатона на Американския университет в България HACK AUBG 3.0 с план за динамичността на тълпата в умните градове. В екипа на този план е и извънредно надареният възпитаник от Математическата гимназия в Пловдив Радостин Чолаков (15 г.), както и Джано Михайлов (17 г.), който се занимава с програмиране и хардуер.

Община Харманли става първият клиент и към този момент е конфигурирала в две от системите за мониторинг на въздуха

Следва второ място на надпреварата Innovation Starter Accelerator, а с него и поддръжка от " Софийска вода " част от Veolia за първообраз на втория им артикул - система за мониторинг качеството на питейната вода.

15 000 лева е сумата, която екипът печели от състезанието " Наука с бъдеще " на Фондация " Америка за България " и Европейски софтуерен институт с устременост в региона на роботизираните системи, изкуствения разсъдък и новите технологии. А напълно неотдавна печелят и 3000 лева от надпреварата за новаторски решения на Асоциацията за развиване на София и мобилния оператор А1.

Днес екипът работи върху нови артикули и евентуално го чакат огромни триумфи. Много е значимо обаче да ти подадат ръка, щом виждат капацитета ти. В нашия случай това бяха Център „ Ринкър “ и Филип Морис България. Финансовата поддръжка на компанията ни оказа помощ, с цел да ни виждат и други, споделят от InnovaOne.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР