Лъжа 1 ИТН и Гроздан Караджов искат да харчат безкронтролно

...
Лъжа 1 ИТН и Гроздан Караджов искат да харчат безкронтролно
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Трудно е да опровергаваш твърдения, които се базират на слухове, манипулации и откровени неистини

Лъжа 1 Има Такъв Народ и Гроздан Караджов желаят да харчат безкронтролно парите за пътища, а Политическа партия са се противопоставили и надали не с риск за живота си са ги спрели.
Звучи епично, само че в действителност е комично. Защото става дума за събития, станали не преди години, а безусловно преди месеци. И архивите са живи. И обстоятелствата са елементарно проверими. И всички депутати са очевидци. Нищо, че някои в този момент са налегнати от изборна амнезия.

Заповедта за съставяне на междуведомствената група за инспекция на всички контракти (документ 1), по които би трябвало да се разплатим, е от 7 февруари 2022 година и е подписана от мен и от финансовия министър Асен Василев. Още тогава изрично заявих, че няма да се заплати нито лев без инспекция дали действително са изпълнени работите по контракта. И надлежно - до решението на Народно събрание нищо не е плащано.
През март-април в Народното събрание бяха импортирани няколко оферти по въпроса, които бяха модифицирани по гледище на премиера Кирил Петков. В първото, входирано на 30.03.2022 година (документ 2), се предвиждаше 50% от дължимата сума към пътните компании да бъде платена незабавно, без никакви инспекции, а останалите - след решение на Министерски съвет.

След това започнаха политически игри, които се ожесточиха след неуспеха на избора на началник на Българска народна банка.
Последното предложение (документ 3), признато от Народното събрание, отново по гледище на Политическа партия, предвиждаше 50% от парите да се платят незабавно, а останалите - след инспекция от междуведомствената комисия, назначена от мен през февруари, и парламентарната районна комисия. До това решение се стигна след среща на Кирил Петков с пътните компании, на които той даде обещание тъкмо това. На тази среща аз не съм участвал.
Искам да напомня и какво предложение внесе Има Такъв Народ в Народното събрание (документ 4) - в него въобще не става дума за заплащане към пътните компании. Става дума само за позволение за нови възлагания по остарели контракти, с цел да не се блокира ремонтът и поддръжката на пътища.

Да напомня и още нещо - Има Такъв Народ изиска контрола върху изразходването на средства да не се ограничи единствено до районното министерство, а да се разпростре и върху останалите министерства с доста средства - на нововъведенията, на финансите, на превоза... Като ще ревизираме, да проверяме всички!

Предложението беше отхвърлено като недопустимо. Значи за министерствата на Има Такъв Народ контролът е наложителен, за министерствата на Политическа партия - е възмутим?!?
На фона на всичко това аз съм упрекван, че не желая надзор, а парите за пътища били огромна алена лампа, дето им светнала на Политическа партия. Искам да попитам за какво тази лампа светна едвам в този момент, а не през септември предходната година?

Когато на 10 септември 2021 година финансовият министър в служебния кабинет Асен Василев с актуализацията на бюджета за 2021 година, импортиран в Народното събрание, предлага на същите тези " крадливи " по техните избрания компании да се платят всички пари незабавно! Без никакви инспекции! Като преди този момент договорите се индексират. И това да стане в нарушаване на закона за публичните поръчки (документ 5).

По това време аз не съм бил във властта, дори не съм подозирал, че ще вляза. Но мнозина помнят какъв скандал избухна тогава. И по какъв начин Народното събрание отхвърли да поддържа това.

Вчера чух по какъв начин Асен Василев изяснява, че той желал Народното събрание да утвърждава контракт по контракт на кого какво да се заплати. Може да е желал, но да е нямал предпочитание, както е съвременно да се споделя. Защото нито в предлагането (документ 6), нито при дебата в пленарна зала се загатва сходно нещо.
За мен корупцията си е корупция, без значение кой и по кое време я прави. Не знам дали същото важи за " Продължаваме промяната " обаче. Но знам, че в случай че някой прокарва ползите на пътните компании, това не съм аз, нито Има Такъв Народ. И в случай че някой е брокер, това не съм нито аз, нито Има Такъв Народ.

Лъжа 2 Възмутителните публични поръчки в Министерство на регионалното развитие.
Чухме покъртителен роман на премиера Кирил Петков по какъв начин бил шокиран от обстоятелството, че АПИ желае да организира публични поръчки, в които цената да има единствено 60 или 70% тежест. Той желал 100% тежест - най-ниската цена и точка. Да няма място за операции.
Прекрасна концепция! Няма да изяснявам за какво е неприложима за огромна част от договорите, по които има над 200 позиции с цени. Всеки, който най-малко малко схваща от материята, го знае. Но желая да попитам за какво тази " прелестна " концепция не беше бетонирана в разпореждане на Министерски съвет или напряко в закона? Да няма мърдане! Защо единствено за Министерство на регионалното развитие да важи 100% най-ниска цена? Защо да не важи за министерството на нововъведенията? Или на превоза? За Национална агенция за приходите? За всички държавни организации и компании?

Направих си труда да извадя публични поръчки на разнообразни ведомства от началото на годината. Всеки може да ги види в обществения указател на публичните поръчки. И какво виждаме там?
Няма нито една конструкция, която да е заложила единствено най-ниска цена като аршин за избор. Нито една! Напротив - при множеството от тях цената има по-малка тежест, в сравнение с техническата оферта.

Министерство на вътрешните работи да вземем за пример има поръчка за доставка на съоръжение на стойност 15 млн. лева съответствие техническа оферта/ цена 50:50.
Министерство на околната среда - поръчка за картиране на местообитания за 8 млн. лева при съответствие техническа оферта/цена 70:30.
Министерство на образованието - поръчка за надграждане на електронна платформа за 1 млн. лева съответствие 60:40

Агенция Митници - пет поръчки, при които съотношението техническа оферта/цена варира сред 60:40 и 70:30
Национална агенция за приходите - поръчка за даване на услуги за 7 млн. съответствие 50:50.
Тук още веднъж стигаме до двойния стандарт - огромни сме борци против корупцията, когато става дума за Има Такъв Народ и Министерство на регионалното развитие, само че не и когато става дума за министерствата и организации, ръководени или следени от Политическа партия.

Но желая да се върна на този трагично разказан диалог. Аз не си припомням Кирил Петков матросовски да се е хвърлял да пази публичните поръчки по този начин, както той го разказва. Но ясно си припомням репликата, с която завърши диалога: " Искаш ли да ти кажа за какво желаеме да има инспекции от Народно събрание за заплащанията за пътища - не е тъй като не ти имаме вяра, само че не желая, в случай че падне кабинетът, оня в отсрещната постройка да се разплаща с компаниите ".

Лъжа 3 Министерство на регионалното развитие желае да даде пари на компаниите, изнасяли пари с куфарчета от автомагистрала " Хемус ", които вътрешният министър Бойко Рашков проверява.
Тук към този момент става дума за именитите инхаус процедури, против които сякаш всички се борят. На 31 януари изпратих писмо до Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков по тематиката (документ 7), с цел да се разберем като държавно управление по какъв начин да действаме по тази извънредно скандална скица.

В него категорично споделям, че договорите по инхаус са в нарушаване на Закона публичните поръчки и би трябвало да бъдат прекъснати. И желая да се разберем по какъв начин действаме оттук насетне. Защото има платени задатъци. Защото има прави, по които се работи, и в случай че се съблюдава закона, те би трябвало да бъдат разрушени.
Срещата се реализира едвам на 12 май. На нея участваха министър председателят, вътрешният министър, финансовият министър, началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Веднага след тази среща Лена Бориславова ни изпрати протокол със задания, които ни се спускат от премиера (документ 8 ). Първо - основава се работна група сред МФ и Министерство на регионалното развитие, която да създаде проектозакон под надпис " Да приключим откраднатата автомагистрала ". Той важи за всички лотове на Автомагистрала " Хемус " и би трябвало да разреши дотъкмяване на строителните действия при изискванията на подписаните контракти и след частична индексация; без новото управление на АПИ, Министерство на регионалното развитие или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ. Ето го имейлът!

Освен в случай че не смятате, че аз съм Лена Бориславова или Кирил Петков, няма по какъв начин да твърдите, че аз съм предложил да се заплаща на същите компании, които Бойко Рашков проверява.

Нещо повече - на 9 май персонално съм изпратил на ГДБОП нови документи по аферата с откраднатите от автомагистрала " Хемус " пари с гледище да се организира цялостно следствие на дейностите на държавната компания " Автомагистрали ".
Тъй като тече следствие, няма по какъв начин да оповестя детайлности. Аз съм човек, който съблюдава закона. Но няма да се съглася да ме упрекват, че спъвам следствие, за което в действителност оказвам помощ!

Мога да продължа с опроверженията. Мога да опиша любопитни, скандални и хумористични детайлности от безбройните ни срещи на четири, осем, 10 или двайсет очи. Няма да го направя. Просто ще завърша с една от лютити чушки на индивида, който малко и ясно успяваше да опише особеностите на българския политически живот и който имах достойнството да познавам - Радой Ралин:

Който постъпва почтено,
не живее елементарно.
В живота в никакъв случай не ми е било лестно, само че най-малко нямам от какво да се срамя.

Министърът на Министерство на регионалното развитие Гроздан Караджов, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР