Lagardère развива успешен бизнес и в България от 2008 г.

...
Lagardère развива успешен бизнес и в България от 2008 г.
Коментари Харесай

Френска медийна група с бизнес в България е в полезрението на инвеститори активисти

Lagardère развива сполучлив бизнес и в България от 2008 година

© Lagardère [Lagardère] Още по тематиката
Пентагонът ще употребява самостоятелни коли

Модернизацията на американската войска би понижила трагичните произшествия
6 май 2018
Регулаторите по света насочват вниманието си към банките и облачните услуги

Технологичните компании са под напън от регулаторните органи поради от ден на ден сфери на бизнеса си
6 май 2018
Горанов: Ден след утвърждението за ERM II ще аплайваме за банковия съюз

Министърът на финансите пред " Капитал "
4 май 2018
Съединени американски щати дават повече време на вложителите да продадат акциите си в " Русал "

Вашингтон се цели не в алуминиевата компания, а в съветския олигарх Олег Дерипаска
3 май 2018
Блокчейн платформа сплотява BMW, Ford, General Motors и Renault

В Mobility Open Blockchain Initiative вземат участие още ИТ компании и производители на авточасти
2 май 2018 Инвеститор деятел инициира смяна в управлението на френската медийна група Lagardère, оповестява Financial Times. Компанията, която има магазини за разпространяване на вестници в редица европейски страни, измежду които и България, може да бъде обект на стратегическо преструктуриране, целящо подобряването на представянето й.

Рокада в управлението

От Amber Capital, лондонски вложител, който има към 3.9% от Lagardère, не са подкрепили преизбирането на сегашния ръководител на компанията и са предложили двама нови шефове едвам дни пред общото заседание. В известна степен инициираните от деятеля промени може да не намерят почва за развиване в компанията заради самото устройство на Lagardère, което дава на Арно Лагардер, ръководещ съучастник, непоколебим надзор над групата, макар че има едвам 7.39% от акционерния капитал и към 11% от правата на глас.

С оглед на обстоятелството, че Lagardère е ООД, единствената опция за смяна в компанията, противоположна на желанията на управлението, произтича от общото заседание на групата. Понастоящем обаче подновяването на мандатите на трима от членовете на управителния съвет на компанията следва да бъде разисквано - това са Хавиер де Саро, Ив Гилемо и Патрик Валроф, от които Amber поддържа преизбирането само на Гилемо.

Стратегическо преструктуриране

Lagardère оперира в границите на четири подразделения: търговия на дребно; списания, вестници и радио; спорт и развлечения, като последната огромна смяна в бизнес модела на компанията е дело на Лагардер, който продава част от активите на компанията, с цел да финансира придобиването на спортната организация Sportfive. Това обаче се случва през далечната 2006 година и съвсем не способства за развиването на бизнеса на компанията, вследствие на което Лагардер е подложен на съществени рецензии от акционерите на компанията.
Наред с това през последните години от компанията не понижават размера на изплащаните дивиденти макар спада в приходите, което изисква разпродажбата на активи за финансирането на заплащанията. Именно това се надява да промени Amber с предложенията си. Дали обаче те ще бъдат прокарани или не зависи напълно от общото заседание на компанията.

В България

В България Lagardère има веригите Inmedio, Relay и One Minute, предлагащи бързооборотни артикули като преса, книги, тютюневи произведения, пакетирани храни и питиета, най-вече по станциите на софийското метро, моловете и летищата. Българският бизнес на Lagardère обаче съставлява една дребна част от комерсиалната мрежа на компанията в Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР