Кюстендил. Празникът на черешата е свързан със славата на кюстендилския

...
Кюстендил. Празникът на черешата е свързан със славата на кюстендилския
Коментари Харесай

Дима Укалска, Община Кюстендил: Празникът на черешата е свързан със славата на кюстендилския край като овощна градина на България

Кюстендил. Празникът на черешата е обвързван със славата на кюстендилския край като овощна градина на България. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус ” – Кюстендил Дима Укалска, шеф на отдел „ Култура и духовно развиване ” към Община Кюстендил. По думите ѝ празникът ще бъде в три следващи дни. На 21 юни от 21.00 часа туристите, жителите и гостите на града могат да видят на крепостната стена „ Хисарлъка ” един театър и да се включат в него. В него вземат участие 30 младежи от съдружие „ Дебют ” и той е пролог към празника, който е на идващия ден. „ Спектакълът е реверанс към историята на нашия град, към благосъстоянията, които ни е дала природата и всички празници, които вършим са точно с тази цел – да се подчертава върху това, което ни е обещано, да благодарим за него и всички, които имат интерес към подобен тип събитие, могат да заповядат ”, сподели Дима Укалска. По думите ѝ Празникът на черешата е обвързван със славата на кюстендилския край като овощна градина на България. Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака за сакралност, черешите са знак на положителното. Те са предвестници на лятото, вратата през която се отваря берекетът и триумфът на кюстендилския овощен край.
По думите ѝ програмата за Празника на черешата е разнообразна, както са разнообразни и самите сортове череши. Същинският празник ще стартира на 22 юни. „ За дванадесета поредна година празникът ще стартира се случва в градинката пред Община Кюстендил и на площад „ Велбъжд ”. Още от ранни зори сръчните ръце на дамите и тези, които са пристигнали в нашия град, подреждат своите маси, с цел да могат едни да продадат стоката си, други да покажат това, което са отгледали в своите градини - черешата, която в този момент е на дневен ред.
Читалищата още веднъж ще показват щандове с череши. Тази година тематиката е „ Кошница ” и се надявам да получи овации тази нова концепция ”, сподели Дима Укалска. По думите ѝ ателиетата и детските работилнички са станали неизменима част от празника и те стартират от 10.00 часа. Различни ателиета, за изобразяване на лица, за работа с пластилин, ателие с ароматни сапуни, както и тематичните ателиета за редене на вешала и пана от череши. Празникът ще продължи с вечерния концерт от 20.00 часа, изненадата тази година е групата „ Диана експрес ”, както и „ Фор Меджик ”. „ През деня с изключение на подредбата, формалното разкриване ще бъде от 11.00 часа, след което Институтът по земеделие още веднъж ще показа 10 перспективни сорта череши за страната и района. Ще има конкурс за най-едра череша, красиво аранжиран щанд, атрактивно вешало и тази година имаме автентично пано, това е ново. Резултатите ще бъдат оповестени в 16.00 часа. За туристите има безвъзмездна туристическа обиколка из града. Тя ще бъде от 16.30 ”, сподели Дима Укалска.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР