Курт Ауст е един от големите скандинавски майстори в криминалния

...
Курт Ауст е един от големите скандинавски майстори в криминалния
Коментари Харесай

Третата истина - нов роман от скандинавския майстор в криминалния жанр Курт Ауст, излиза у нас

Курт Ауст е един от огромните скандинавски майстори в престъпния род, спечелил е двете най-големи награди - " Ривертон " и " Стъкленият ключ ", а у нас е прочут с романите " Невидимото приятелство " и " Алхимия на отмъщението ", последвани от " Денят на Страшния съд " и " Прокълнатият ".
" Третата истина " (изд. " Персей " ) е нова среща с писателя - обемен разказ от близо 600 стр., които се четат на един мирис. Героите ще ни припомнят Шерлок Холмс и лекар Уотсън. Става дума за датския професор Томас Буберг и младия му помощник, норвежеца Петер Хортен, които проверяват закононарушения на исторически декор, при започване на XVIII в. 
Професор Буберг и Петер Хортен са изпратени със особено предписание от краля да проверяват жестокото ликвидиране на Ханс Хале, почитан шеф на имение, който няма врагове. Предполагаемият причинител е бил арестуван незабавно след убийството и наподобява, че казусът е решен. Но професорът и неговият помощник възобновяват следствието. Те се сблъскват с разнообразни версии за случилото се, разпитват очевидци и обвинени. Въпреки невероятния синхрон, в който работят - логическото мислене на професора и детайлната памет на асистента, се оказва, че престъпната мистерия може да оплете и тях в личните им разсъждения. Същевременно и животът им е в заплаха - същинският палач е покрай тях...
Всяко финално разобличаване се оказва предпоследно, с цел да се доближи най-после до Третата истина. Извършителят е прочут като причинител на ликвидиране, което не е направил, само че все пак е получил наказването си за ликвидиране, което никой не е знаел, че е направил. Доста объркано, само че е показано с виртуозна логичност от майстора на жанра Курт Ауст.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР