Купуваме по-скъпо брашно и месо спрямо първата седмица на миналия

...
Купуваме по-скъпо брашно и месо спрямо първата седмица на миналия
Коментари Харесай

Тази финансова новина удря по джоба всеки българин

Купуваме по-скъпо брашно и месо по отношение на първата седмица на предишния септември, сочат данните за цените на едро по стоковите тържища борсите, написа в. Монитор.

Брашното вид „ 500 ” в последния работен ден на предходната седмица бе с цели 19 ст. на кг по-скъпо, в сравнение с преди 12 месеца и доближи междинна цена за страната от 99 ст. Въпреки богатата годишна продукция от пшеница, която бе прибрана това лято, повишаването на главната суровина за хляба продължава. Нивото от четвъртък е с 3 ст. по-високо по отношение на края на август. Най-ниска цена от 0,58 лева./кг на едро бе регистрирана във Враца. Най-скъпо брашното на едро по 1,30 лева./кг се продаваше в последния работен ден на предходната седмица в Бургас и София. В столицата минималната цена също бе много над левче и доближи 1,26 лева./кг.

От мръвките по отношение на първите дни на деветия месец на 2018-та в този момент най-голямо повишаване е регистрирано при каймата от 36 ст. на кило и при пилешките бутчета - 34 ст., сочи последната информация от уеб страницата на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ). Каймата, която дружно с кренвиршите се счита евтината опция на чистото месо за хората с по-празни джобове, в четвъртък вървеше на едро по 4,98 лева./кг. Все отново би трябвало да се означи, че равнището е със 7 ст. по-ниско от края на август. Каймата примес в последния работен ден преди отминалия по-дълъг уикенд се продаваше на едро най-евтино по 3,90 лева./кг във Варна. Най-високата цена от 6,80 лева./кг за главния артикул за кюфтета на тържищата бе записана в София. Пак там най-ниската бе 5,60. В Бургас и региона пък бе регистрирана най-голяма разлика сред цените, като те варираха от 4,00 до 6,20 лева./кг. По петарка и нагоре се оферираше каймата на едро още в 6 области на страната - Силистра (5,00 лева./кг), Ямбол (5,60-5,62 лева./кг), Хасково (5,60 лева./кг), Стара Загора (5,40 лева./кг), Пловдив (5,60 лева./кг), Плевен (5,30 лева./кг ) и Монтана (4,80-5,50 лева./кг).

В края на предходната седмица зрелият боб се изравни по цена на едро на равнище от 3,42 лева./кг с пилешките кренвирши, сочат още данните на борсовата комисия. Най-ниската цена от 2,30 бе регистрирана в четвъртък в Силистра, а най-високата от 3,90 лева./кг в София. В столицата минималната за боба бе 3,35 лева./кг. На равнище от 3,50 и над тази граница бяха регистрирани оптимални стойности на едро още във Варна (3,50 лева./кг), Пловдив (3,50 лева./кг) и Ямбол (3,60 лева./кг). Средната цена на зрелия боб от 3,42 лева./кг за страната е с 26 ст. по-висока от края на първата седмица на септември 2018 година, а при пилешките кренвирши тя е с 12 ст. нагоре.

Друга съставна част на обичайна ни мешана салата - зрелият кромид лук, в този момент е с 25 ст. по-скъп, като в четвъртък бе на равнище от левче, против 75 ст. преди година. Дините и пъпешите пък са по-евтини на годишна база. При дините цената е едвам с 6 ст. по-ниска и е приблизително 0,43 лева./кг. Пепоните обаче са с цели 44 ст. по-евтини и в четвъртък вървяха по тържищата по 0,78 лева./кг, против 1,22 лева./кг преди 12 месеца. Мечтата на народа по времето на соца – бананите, в този момент пък са с четвърт лев по-скъпи от навечерието на предишния 9 септември и доближиха 2,03 лева./кг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР