Купувачи пазете се! Ако случайно в скоро време сте си

...
Купувачи пазете се! Ако случайно в скоро време сте си
Коментари Харесай

Шпионират ли ни интелигентните телевизори?

Купувачи пазете се! Ако инцидентно в скоро време сте си закупили образован тв приемник с вградени платформи от рода на YouTube и други уеб връзки, обърнете внимание на това предизвестие – новата ви облага може да ви направи уязвими за хакери и да събира повече информация за вас, в сравнение с си мислите.

Неправителствената организация Consumer Reports прави разбор на интелигентните тв приемници на пет от водещите компании - Samsung, LG, Sony, TCL и Vizio - и открива няколко притеснителни казуса. Във всички устройства е вградена опцията за следене на потребителите, а тези на две от марките изобщо не минават тестванията за сигурност.

Логичният въпрос е: Колко ниски са в действителност равнищата на сигурност на тези интелигентни устройства?

Прочетете още: Откриха злонамерени разширения за Гугъл Chrome

Според отчета на неправителствената организация хакерите от компанията за сигурност Dissconect, които са употребявали за опита, са съумели да поемат цялостното дистанционно управление на приемниците на Samsung и на тези от линията на американската компания TCL – Roku TV. Пробивът включва смяна на каналите, увеличение на звука, инсталиране на нови приложения и възпроизвеждане на неуместно наличие от YouTube.

" Това, което е най-обезпокоително, е относителната елементарност, с която хакерите овладяха тези телевизори”, разяснява Глен Дирини, основен шеф по наличието на Consumer Reports, и прибавя, че това е било допустимо, тъй като производителите не са спазвали “основните практики в региона на сигурността ".

В коментар за Consumer Reports както от Roku, по този начин и от Samsung декларират, че ще се срещнат по-отблизо с проблемите и тогава ще излязат с публична позиция. Малко по-късно обаче от американската компания оповестиха, че Consumer Reports " бъркат " и настояха, че няма риск за сигурността на продуктите им. " Сигурността на нашата платформа и персоналният живот на нашите консуматори са от извънредно знаение за нас ", разгласи Гари Елисън, вицепрезидент на Roku.

От неправителствената организация обаче изясняват и тъкмо по какъв начин са разрушили отбраната на продукта на TCL - благодарение на специфичната функционалност Roku, която разрешава далечен надзор на софтуера на интелигентния тв приемник, с цел да можете да употребявате вашия смарт телефон като отдалечено да вземем за пример. Пробивът може да случи, в случай че смарт телефона и тв приемникът са на една и съща Wi-Fi мрежа и притежателят им кликне върху злонамерена връзка, която разрешава на хакера да влезе в мрежата, след което и в телевизионния интерфейс.

От компанията-производител отвръщат, че тази функционалност може да бъде деактивирана, а, също така, с цел да се употребява, би трябвало двете устройства да са на една и съща Wi-Fi система. Затова от Roku поучават потребителите да пазят с ключова дума своята Wi-Fi мрежа, с цел да предотвратят пробиви в сигурността.

Телевизионно следене

Интелигентните тв приемници съставляват повече от половината от всички продажби в бранша през първата половина на 2017 година, сочи изследване на пазара на анализаторската компания GfK. Към днешна дата множеството серии, които се продават, като цяло са интелигентни. Потребителите избират тези устройства, тъй като те в действителност са няколко решения в едно и разрешават друг вид приложимост.

Новите модели също по този начин имат функционалността " Автоматично различаване на наличието " (Automatic Content Recognition), която следи какво гледате. По този метод, когато гледате несъмнено стратегия или предаване, в идващия миг смарт телефонът и компютърът ви стартират да ви оферират обвързвано наличие, както, апропо, се случва и онлайн следенето. Затова от Consumer Reports разясняват, че това може елементарно да бъде избегнато, в случай че изключите функционалността, която наблюдава гледанията ви. Друг вид пред вас е да изключите Wi-Fi мрежата си, до момента в който гледате телевизия, само че сходна тактичност обезсмисля съществуването на интелигентно устройство.

Докладът също по този начин открива, че интелигентните тв приемници, които са в обсега на разбора му, желаят позволение за събиране на данни и друга информация, само че за потребителите остава предизвикателство да схванат тъкмо какво са се съгласили да споделят. От Consumer Reports обръщат внимание и на наклонността интелигентните приемници да наблюдават всичко, което гледа потребителят, без значение дали става дума за стрийминг, възпроизвеждане на DVD или кабелна телевизия.

В отговор на това, регулаторите в разнообразни страни също започнаха да наблюдават по-внимателно информацията, събирана от обвързваните с интернет тв приемници. Преди година Vizio заплатиха 2.2 млн. $ за споразумяване на искове от Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати и Службата на основния прокурор на Ню Джърси за събиране на данни и наблюдаване без единодушието на потребителите. Тази информация, дружно с демографските данни, в това число пол, възраст, приходи, фамилно състояние и благосъстоятелност върху дома, е била продадена на трети лица, които са я употребявали за ориентиране на реклами и други маркетингови цели.

Тогава от Федералната комерсиална комисия бяха безапелационни: " Производителите на интелигентни тв приемници би трябвало да получат единодушието на хората, преди да събират и споделят информация за ползите и персоналните им данни. "
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР