Куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Император

...
Куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Император
Коментари Харесай

7 май 558 г. Куполът на Света София рухва

Куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Император Юстиниан I подрежда реконстукция.

Зад построяването на църквата стоят двама архитекти – Исидор от Милет и Антимий от Трал. До построяването на катедралата в Севиля през 1520 година „ Света София “ в Константинопол е била най-голямата катедрала в света.

Света София е издигната за извънредно малко време - по-малко от шест години. Това е голямо достижение за времето си, имайки поради мащабността на плана. За съпоставяне би трябвало да се означи обстоятелството, че да вземем за пример за построяването на „ Нотр Дам” в Париж е било належащо съвсем цяло столетие, макар че парижката катедрала е строена доста по-късно. Строежът на колосалната за времето си катедрала, обаче, не минава безпроблемно.

Както написа Прокопий, един от известните хроникьори от епохата, строителите се изправят пред сложната задача с укрепването на големия купол на постройката, който съвсем изцяло се срутва малко преди катедралата да бъде приключена. За да решат казуса архитектите проектират специфична система от мостови опори, които да разпределят отмерено колосалната тежест на структурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР