Кунка Петкова е бивш рейнджър. След като сваля пагона през

...
Кунка Петкова е бивш рейнджър. След като сваля пагона през
Коментари Харесай

Кунка Петкова, която отглежда екзотични гъби: Ще скъсим пътя...

Кунка Петкова е някогашен рейнджър. След като смъква пагона през 2014 година, приема предизвикването на различен фронт. Тя и брачният партньор ѝ, сътрудник от 61-ва Стрямска механизирана бригада, построяват в село Отец Паисиево първата у нас плантация за обработване и произвеждане на гъби шийтаке по истинска японска технология. Сертифицирана като биологична, тя е образователен център за българи и чужденци.



На повърхност от 2,5 декара с изключение на шийтаке се отглеждат и други екзотични гъби

- кладница, рейши, пино-пино и други Фамилията е построила и преработвателен завод в Карлово. Оттам гъбите излизат в прясно и изсушено положение, също и консервирани. Продават се главно на фермерски изложби, както и на фермерския пазар „ Натурално “ в Пловдив, а преди коронавирус пандемията и в заведения за хранене. Целта ни е да стигнем непосредствено до крайния консуматор, което е доста значимо за нас и за нашата концепция - директна преписка сред производител и консуматор, споделя Кунка.

Национални или европейски средства за пускане на бизнеса не са употребявани, защото този тип гъби не се подкрепят по нито една стратегия. Инвестицията е лична, с заеми и със извоювани средства от заплатите им като военнослужещи и от задача в Афганистан.

Всички принадлежности, които употребяват в производството, са от Япония

поради характерната технология. Мицелът е биологично сертифициран, импорт от Австрия. Особеното в производството е, че гъбите шийтаке се развиват върху дървени трупи с избрана дължина, като най-хубавият материал е дъб. Предимството е освен във външния тип, само че и по повод вкусовите качества и най-много наличието на скъпи субстанции.

Кунка Петкова е основател на стартиралата неотдавна акция “Добро За Теб Добро За Фермата”, която осъществя дружно с няколко аграрни производители, участващи на фермерския пазар „ Натурално “ в Пловдив. Целта на акцията е да свързва хората на работното им място с производителите на фермерски артикули посредством директна поръчка и доставка на цени на производителя. Чрез “Добро За Теб Добро За Фермата” потребителите на чиста и натурална фермерска продукция имат опцията с една доставка да поръчат артикули от разнообразни производители на техните цени, споделя Кунка Петкова.

Наградата е самопризнание за триумфа



Освен наградата " Фермер на Тракия " в раздел " Растениевъдство ", Кунка Петкова получи още една премия - от специфичната селекция червени виновност F2F на винарска маза New Bloom Winery. Тя ѝ бе връчена от оперативния шеф на „ Агрион “ и Агробизнесмен на 2020 - Николай Минев. „ Като фермер и агробизнесмен на България знам какъв брой старания изисква да се отглеждат аграрни култури под намерено небе. Считам, че тази премия е и самопризнание за триумфа на напъните и труда на една дама да се оправя в един доминиран от мъжете бранш “, сподели Минев на церемонията по връчване на премиите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР