Културният министър на Гърция Лина Мендони е изпратила днес писмо

...
Културният министър на Гърция Лина Мендони е изпратила днес писмо
Коментари Харесай

Атина алармира за обръщането на Св. София в джамия

Културният министър на Гърция Лина Мендони е изпратила през днешния ден писмо до представителите на всички страни членки на ЮНЕСКО, в което сигнализира по отношение на проектите на турското държавно управление да трансформира още веднъж "Света София " в джамия, оповестява в. "Катимерини ".

"Не би трябвало да се разрешава отнемането на универсалния темперамент на "Света София " и превръщането й в място за мюсюлманско свещенодействие ", показва Мендони в писмото, като отбелязва, че паметникът от 6-ти век е бил наследен на човечеството през 1934 година, когато създателят на модерна Турция Кемал Ататюрк е подписал декрет за превръщането й в музей.

"Това, което турското държавно управление и президентът (Реджеп Тайип) Ердоган се пробват да създадат през днешния ден, съживява и разпалва още веднъж вманиачен шовинизъм и религиозни усеща. Това е опит за намаление на цената на паметника и интернационалното му значение ", предизвестява Мендони, обвинявайки турското държавно управление, че употребява "Света София " за политически цели.

Мендони отбелязва, че превръщането на "Света София " в джамия изисква и утвърждението на ЮНЕСКО, която включи паметника в листата на международното културно завещание през 1985 година Турция, споделя тя, е подписала конвенцията за ЮНЕСКО през 1972 година и предприемането на сходно деяние без утвърждение би било нарушаване на съглашението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР