Културната дипломация сближава народите - това послание отправихме с посланиците

...
Културната дипломация сближава народите - това послание отправихме с посланиците
Коментари Харесай

Мария Габриел: Културното наследство ни обединява, то е израз на богатството на нашите традиции

Културната дипломация сближава народите - това обръщение отправихме с посланиците на Румъния и Молдова в България на днешния празник – 1 март, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която беше патрон на събитие във връзка 1 март в Посолството на Румъния в България, проведено от посланика на Румъния Бръндуша Предеску и посланика на Република Молдова Анатол Чебук. Това оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР).

" Радвам се, че означаваме този ярък и изпълнен със символика празник дружно, културното завещание ни сплотява, то е израз на благосъстоянието на нашите обичаи. Ето за какво би трябвало да бъде съхранявано и ценено и да го предадем на бъдещите генерации “, сподели Габриел.

Обичаят за връзване на мартеница е прочут освен в България, само че и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Република Северна Македония и Сърбия. През 2017 година е вписан е в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството като обща номинация от България, Румъния, Молдова и Република Северна Македония, напомнят от Министерство на външните работи.

" Мартеницата символизира обичаи, история, само че и бъдеще. Това е наш споделен бит и празник, посредством който преоткриваме благосъстоянието посредством многообразието ", заключи Мария Габриел.

В Брюксел на 18 февруари стартира Празник на мартеницата с присъединяване на културни организации, възпитаници и общности от България, Румъния и Молдова. Освен осъществявания на деца и фолклорни групи от трите страни, е проведен и базар с мартеници, достоверни бижута, облекла, ръчно направени картички и фолклорни произведения, направени от представителите на участващите страни, оповестиха от Българската културна асоциация в Белгия на своята Facebook страница.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР