Култовият рокаджия Били Айдъл празнува своя 65-и рожден ден. Известен

...
Култовият рокаджия Били Айдъл празнува своя 65-и рожден ден. Известен
Коментари Харесай

Рок идолът Били Айдъл чукна 65

Култовият рокаджия Били Айдъл чества своя 65-и рожден ден. Известен с шлагерите " Rebel Yell ", " Speed " и доста други, паметният музикант продължава да бъде на върха над четири десетилетия след началото на звездната си кариера. Той не стопира да обикаля света и да изнася грандиозни концерти и единствено чака края на пандемията, с цел да се завърне на сцената пред безбройните си почитатели.



Уилям Майкъл Албърт Броуд е роден на 30 ноември 1955-а в Стенмор, Англия. Той е първото дете на Бил и Джоан Броуд. Когато е на 2 години, фамилията му се мести в Лонг Айлънд, Ню Йорк в гонене на американската фантазия. След четири години се връщат в Доркинг. Тогава към този момент Били има по-малка сестра Джейн. В Америка Били е доста впечатлен от рок музиката. През 1963-а фамилията му се мести в новия си дом в Горинг, Съсекс.

Били не съумява да влезе в университет, за което неговите родители доста упорстват. Той кандидатства още веднъж след година и през 1975-а е признат в Sussex University със компетентност британски и философия. Точно тогава обаче е разгара на ерата на пънк рока, което е доста по-интересно за Били, в сравнение с заниманията му в университета. Посещава всички изяви на групата The Sex Pistols. Тогава и сменя името си на Били Айдъл и взема решение, че желае да бъде част от музикалната гражданска война. След това приключва образованието си и основава своя тайфа The Rockettes със съученика си Стив Ъпстоун. Свирят кавър версии на шлагери на известни групи - The Animals, The Beatles и The Doors.

По-късно Били става част от групата " Generation X ", с която изнасят няколко концерта и стартират да записват и техни песни. През 1977-а Били взема решение, че е време да стартира солова кариера. Мести се в Ню Йорк и се среща с мениджъра на групата The Kiss. Издава паметния си дебют " Billy Idol " през 1982-а и клиповете на " White Wedding " и " Dancing With Myself " се появяват по MTV. В тях той несъмнено прави усещане с платинено изрусената си коса и кожените си облекла.



През 1984-а безконечната класика " Rebel Yell ". Тавата е изключително успешна и го прави международно прочут. Албумът е почетен с двоен платинен диск от Асоциацията на звукозаписната промишленост в Америка (RIAA) за продадени два милиона копия в Съединени американски щати. 



През 1990-а към този момент живее в Лос Анджелис. Издава идващия си албум " Charmed Life ". Претърпява тежка злополука с мотоциклета си. Едва не изгубва единия си крайник, само че се възвръща 6 месеца. Завръща се на сцената с хитовия сингъл  " Cradle of Love " - в клипа го снимат единствено от кръста нагоре, тъй като краката му са парализирани по време на фотосите.



През 1991- Били взема решение да смени своето амплоа и се мести в киното. Дебютира във кино лентата " The Doors " на Оливър Стоун. Ролята му във кино лентата трябвало да бъде доста по-голяма, само че я съкратили поради злополуката. 

През 1993-а издава " Cyberpunk ", който има по-различно звучене от другите му албуми, с много техно бийт. Той трансформира и външния си тип - платинено изрусената си коса заменя с расти. През 1994-а претърпява още един тежък случай - след свръхдоза е закаран в болница в Лос Анджелис. След като се възвръща, става по-уравновесен и отделя повече внимание на децата си. Въпреки че в никакъв случай не се е женил, Били Айдъл има две отрочета - син от приятелката си Пери Листър и дъщеря от друга връзка. През 2001-а издава " Greatest Hits " като повече от половин милион копия от албума са продадени в Америка.

Въпреки имиджа си на неприятно момче, отвън сцената Били е благ и сензитивен и има отлично възприятие за комизъм. Вегетарианец е. Не яде месо, само че носи кожени облекла. От музикалната телевизия VH1 го класираха на 55-о място в класацията на стоте най-секси актьори. Айдъл пусна атбиографията си  " Dancing With Myself ", кръстена на едноименния му шлагер, през 2014-а

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР