Кукери люшнаха тежки чанове, а дрънченето им аха да подплаши

...
Кукери люшнаха тежки чанове, а дрънченето им аха да подплаши
Коментари Харесай

Кукери погнаха злото с помощ от първолаци СНИМКИ

Кукери люшнаха тежки чанове, а дрънченето им аха да подплаши първолаците в СУ " Черноризец Храбър ". По-големите възпитаници там са привикнали всяка година да чуват страховития звън в навечерието на Сирни Заговезни.



И тази пролет школото съблюдава традицията си за кукерско шествие и демонстрации на ритуалите хамкане и искане на амнистия, само че пандемията ограничи и броя на участниците, и метода на осъществяване.



Момичета от 4. Б клас облякоха национални носии, а четирима техни съученици надяха кукерски маски при започване на спонтанния празник.



Традицията е те да обиколят всички класове в школото, да прогонят злите сили от всяка класна стая и да припомнят да се изиска амнистия от околните за сторените неточности. Този път обаче влязоха единствено в седемте паралелки с първолачета.

Учителят от занималнята Борислав Герговски развъртя точилка съз завързана халва на края й, с цел да видят най-малките в школото по какъв начин в предишното са изпълнявали ритуалът " хамкане ".





По-големите описаха на по-малките за символиката на празника.



А учителката Христина Ванкова влезе в ролята на майка, пред която девойките произнасят обичайните думи: " Прощавай, мале ", с цел да чуят в отговор: " Простено да ти е! И Господ да прости! ".



След като предходната година учебното заведение организира празненството в двора, този път поради противоепидемичната конюнктура избегна събирането на класове от разнообразни възрасти.



Пак организира обаче нормалния конкурс за най-атрактивна кукерска маска. Условието е да бъде направена от естествени материали и да може в действителност да се носи на главата.



Изложба във фоайето демонстрира най-хубавите. След като бъдат оценени от жури, следва да бъдат оповестени и спечелилите, сподели зам.-директорката Станимира Димитриева.



Заради усложнената епидемиологична обсатновка в страната, СУ " Св. св. Кирил и Методий " анулира готвените кукерски игри в школото. След цяла седмица подготовка обаче - с проучване на ритуалите, разработване на маски и подготовки на възстановки, обичаите бяха разиграни в обособените паралелки. Всяка поотделно прескочи огъня за филтриране в обичайния обред Поклади или Оратница.



Снимки: Айлин Леманова
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР