Кучетата преминаха през доста изпитания.Учени от университета в Хелзинки, Финландия

...
Кучетата преминаха през доста изпитания.Учени от университета в Хелзинки, Финландия
Коментари Харесай

След 10 задачи: учени определиха най-умното куче

Кучетата минаха през много тествания.
Учени от университета в Хелзинки, Финландия дефинираха породата на най-умното куче. За задачата те подложиха 1002 кучета от 13 разнообразни породи на тест, с цел да открият когнитивните и поведенческите им характерности. Четириногите участваха в най-различни задания.

И въпреки че бордър колито постоянно е считано за най-умното куче в света, този път премията за най-умно куче взе белгийското малиноа. То е известно още като белгийска овчарка. е постоянно срещан избор за тези, които се нуждаят от кучета за защита.

Учените са анализирали данни за изследователското държание, импулсивността, общественото знание,
решаването на пространствени проблеми,
логическото мислене и краткосрочната памет на кучетата. Животните са тествани с 10 задания (седем когнитивни и три поведенчески).

„ Породите имат своите мощни и слаби страни “, споделя пред английския „ The Telegraph “ Саара Юнтила, създател на проучването, оповестено в списание „ Nature Scientific Reports “.

„ Например лабрадорите са доста положителни в разчитането на човешки жестове, само че не толкоз положителни в решаването на пространствени проблеми. Някои породи, като да вземем за пример Шетландската овчарка, имат относително идентични резултати на съвсем всички проби “, добави тя.

Същевременно пробата сподели, че белгийската овчарка се оправя чудесно с доста от когнитивните задания, като получава доста положителни резултати на множеството от тестванията, твърди другата авторка на проучването Катрина Тийра. „ Бордър колитата също се показаха добре на доста от тестванията “, споделя Тийра. В проучването бордър колитата оправдаха репутацията си и заеха второто място, а Ховаварт взе бронза с 25 точки, научаваме от обява на The Telegraph за новото изследване.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР