Южнокорейските производители на кучешко месо са изправени пред нарастващ натиск за забрана на промишлеността

...
Кучетата лаят и гледат, когато Ким Чен-кил се приближава до
Коментари Харесай

Кучетата лаят и гледат, когато Ким Чен-кил се приближава до ръждясалите клетки, в които се намират големите, късокосмести животни, които той продава за месото им. Ким отваря врата и гали врата и гърдите на едно куче.

Ким казва, че се гордее с фермата за кучешко месо, която издържа семейството му в продължение на 27 години, но е разстроен от нарастващите опити на политици и активисти да забранят бизнеса, който той прехвърля на децата си.

„Това е повече от просто да се чувстваш зле. Категорично се противопоставям на тези действия и ще мобилизираме всичките си средства, за да им се противопоставим“, каза 57-годишният Ким в интервю във фермата си в град Пьонгтаек, южно от Сеул.

Консумацията на кучешко месо е вековна практика на Корейския полуостров и отдавна се смята за източник на издръжливост в горещите летни дни. То не е нито изрично забранено, нито легализирано в Южна Корея, но все повече и повече хора искат то да бъде забранено.

Обществената информираност за правата на животните нараства и се тревожи за международния имидж на Южна Корея.

Кампанията срещу кучешкото месо наскоро получи голям тласък, когато първата дама на страната изрази подкрепата си за забраната и двама депутати внесоха законопроекти за премахване на търговията с кучешко месо.

„Чужденците смятат, че Южна Корея е културна сила. Но колкото повече К-културата увеличава международното си положение, толкова по-голям шок изпитват чужденците от нашата консумация на кучешко месо,” каза Хан Джунг-ае, опозиционен депутат, който внесе закон за забрана на индустрията за кучешко месо миналия месец.

Перспективите за приемане на закон срещу кучешкото месо са неясни поради протестите на фермери, собственици на ресторанти и други, участващи в индустрията за кучешко месо. Проучванията показват, че една трета от южнокорейците се противопоставят на такава забрана, въпреки че повечето хора вече не ядат кучешко месо.

Броят на фермите в Южна Корея е намалял наполовина спрямо преди няколко години до около 3000 до 4000, а около 700 000 до един милион кучета се избиват всяка година, спад от няколко милиона преди 10 до 20 години, според асоциацията на кучевъдите. Някои активисти твърдят, че оценките на фермерите са преувеличени, за да покажат, че тяхната индустрия е твърде голяма, за да бъде унищожена.

В края на 2021 г. Южна Корея създаде правителствено-гражданска работна група, за да обмисли забраняването на кучешкото месо по предложение на тогавашния президент Мун Дже-ин, любител на домашни любимци. Комитетът, чиито членове включват фермери и активисти за правата на животните, се е срещал повече от 20 пъти, но не е постигнал никакво споразумение, очевидно поради спорове по въпроси на компенсациите.

През април първата дама Kim Keon-hee, съпругата на настоящия президент Yoon Suk-yeol, каза на среща с активисти, че се надява да спре консумацията на кучешко месо. Фамилиите отговориха с митинги и официални жалби срещу Ким за това, че предполагаемо е вредил на поминъка им.

Хан, законодателят, каза, че „оценява много положително“ влиятелни личности, които говорят против консумацията на кучешко месо.

Хан каза, че нейният законопроект предлага програми за подпомагане на фермери, които се съгласят да закрият фермите си. Те ще имат право на пари за демонтиране на своите съоръжения, професионално обучение, помощ за заетост и други обезщетения, каза тя.

Ju Yeongbong, служител на асоциацията на фермерите, каза, че фермерите искат да продължат още около 20 години, докато по-възрастните хора, основните им клиенти, умрат, позволявайки на индустрията естествено да изчезне. Наблюдатели казват, че повечето фермери също са на 60 или 70 години.

Борами Сео, директор на южнокорейския офис на Humane Society International, каза, че се противопоставя на продължаващото избиване на милиони кучета за толкова продължителен период. „Да позволим тази мълчалива жестокост към [кучета] да бъде извършена в Южна Корея няма смисъл“, каза Seo.

„[Консумацията на кучешко месо] е твърде анахронична, има елементи на жестокост към животните и възпрепятства нашия национален растеж“, каза Чеон Джин-киунг, ръководител на Корейските защитници на правата на животните в Сеул.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР