Кубинското правителство може да играе важна роля за преодоляване на

...
Кубинското правителство може да играе важна роля за преодоляване на
Коментари Харесай

Куба може да разреши кризата във Венецуела

Кубинското държавно управление може да играе значима роля за превъзмогване на рецесията във Венецуела. Това заяви през вчерашния ден канадският министър председател Джъстин Трюдо на взаимна конференция с вицепрезидента на Съединени американски щати Майкъл Пенс в Отава.

"По време на полемиките в групата в Лима осъзнахме, че Куба може евентуално да играе позитивна роля в бъдещото стабилизиране на обстановката във Венецуела, тъй че Канада работи с Куба в тази посока ", сподели Трюдо. Той също по този начин акцентира, че Отава и Вашингтон имат разнообразни подходи към връзките с Хавана, само че в това време и трите страни са обединени в задачата си "да възстановят демокрацията във Венецуела, да основат условия за мир, непоклатимост и разцвет на венецуелския народ ".

На 15 май канадският външен министър Христия Фриленд, преди да отпътува за Куба, съобщи, че Отава и Хавана би трябвало да обсъдят продължаващата рецесия във Венецуела и да намерят способи да я преодолеят дружно. Канада е една от страните, които преди този момент поддържаха водача на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който се разгласи за настоящ президент на Венецуела на 23 януари. На 3 май страните от групата на Лима (Канада, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу и Чили) приканиха за намиране на решение на рецесията в страната. Мадуро, който има вяра, че опит за прелом е бил въодушевен от американците във Венецуела, се поддържа по-специално от Куба, Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай и Никарагуа.

На 7 май Хавана изрази своята подготвеност да спомага за разрешаването на политическата рецесия във Венецуела, в случай че настояването идва от президента Мадуро. В началото на май американският президент Доналд Тръмп позволи премахването на глобите против Куба, в случай че предприеме "правилните стъпки " и откаже да сътрудничи с Венецуела, другояче Хавана ще се сблъска с по-строги ограничавания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР