КС пак поряза кабинета Петков“: Решението за плащане 50% от

...
КС пак поряза кабинета Петков“: Решението за плащане 50% от
Коментари Харесай

КС пак поряза кабинета „Петков“: Решението за плащане 50% от дължимото на пътищарите е противоконституционно

КС отново поряза кабинета „ Петков “: Решението за заплащане 50% от дължимото на пътищарите е противоконституционно. За трети път Конституционен съд афишира, че държавното управление на Кирил Петков е нарушило главния закон на страната.
Първият път за незаконно беше оповестено
назначението на самия Петков за стопански министър, макар че към оня миг е имал двойно поданство. След това Конституционен съд анулира поради нарушаване на главния закон промяната на състава на КЕВР и върна на поста шефа на регулатора Иван Иванов, отхвърлен точно от кабинета „ Петков “.

След следващото решение на Конституционен съд пътните компании ще могат да съдят страната за парите за осъществени действия.
Конституционният съд разгласи за
противоконституционно решението на Народното събрание, с което през април бе взето решение да се платят единствено 50 на 100 от дължимите суми към пътните компании за осъществени в период и качествено поправки по законни контракти. Останалата част от сумата трябваше да бъде разплатена на фирмите след следващо решение на Народното събрание.
С произнасянето на Конституционния съд
обаче решението на Народното събрание става невалидно, освен това със задна дата, още от април, когато то е взето от депутатите на четворната коалиция.
Така фирмите ще могат да заведат искове
за дължимите им над 150 милиона лв.. Освен това компаниите имат право да съдят страната и за лихви поради забавените заплащания в размер на 10 на 100, както и за пропуснати изгоди, обясниха адвокати за Труд News.
По този метод отводът на държавното управление
на Кирил Петков да заплати дължимите по законни договори средства ще коства на българските данъкоплатци в пъти повече, защото работите са признати след неколкократни инспекции от възложителите.
Впоследствие ръководещите излязоха
с отчет, при който нарекоха студеното преработване – технология, при която съществуващия асфалт се рециклира и употребява още веднъж, главен ремонт, което опонира на европейската строителна процедура. Още при гласоподаване на решението депутатите от ГЕРБ от предходния парламент нападнаха решението.
Тогава те бяха безапелационни, че то
опонира на правилата на правовата страна и на разделяне на управляващите, както и на правото на отбрана. Още повече, че Народното събрание, който е законодателна власт с решението си иззе безусловно функционалностите на изпълнителната власт.
От ГЕРБ тогава подчертаха, че поради
решението на Народно събрание добросъвестните компании, които са свършили работата си качествено и в период, не могат да получат цялостната сума за работата си, а единствено 50 на 100, като в това време близо половината от получените суче се върнаха непосредствено в хазната като Данък добавена стойност за фактурираните 100 % действия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР