КС няма пряко участие в този процес, гражданите, които избират

...
КС няма пряко участие в този процес, гражданите, които избират
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Без „приповдигнати литературни текстове“ в Конституцията

Конституционен съд няма директно присъединяване в този развой, жителите, които избират своите представители, дават опция те да вършат измененията. В правната доктрина е застъпено визията, че Конституционен съд би могъл да има роля, в случай че зародят разногласия след приемането на измененията. Такъв спор може да бъде обсъждан от Конституционен съд. Това разяснява пред Българска национална телевизия конституционният арбитър Янаки Стоилов във връзка предлаганите промени в Конституцията.

Според Стоилов в нормативната част на Конституцията надали има място за „ приповдигнати литературни текстове “ и би трябвало да се подхожда извънредно отговорно към такива текстове.

Той добави, че би трябвало да се огледа на конституционния развой като на основополагащ, с цел да бъдат решавани значими проблеми. Даде образец с това по какъв начин да се усъвършенства активността на правосъдната власт. По думите му измененията би трябвало да се обосноват с резултатите, до които те биха довели.

„ Оценката ще пристигна, откакто самите магистрати и хората като цяло могат да отговорят дали правораздаването е станало по-достъпно и по-справедливо и навреме “, съобщи Янаки Стоилов.

Той изрази запаси към това основният прокурор да се трансформира във върховен админ, без да има методически функционалности. Дали това няма да усили властта на прокурорите на окръжно равнище и да се стигне до злоупотреби.

Стоилов разяснява, че при загуба на доверие към постоянен кабинет е целесъобразно да се ускорява ролята на президента, който поема за избран интервал ръководството на страната посредством служебното държавно управление, което да провежда предварителни избори.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР