Крум Зарков определи най-важният въпрос, който трябва да се гледа

...
Крум Зарков определи най-важният въпрос, който трябва да се гледа
Коментари Харесай

Крум Зарков определи най-важният въпрос, който трябва да се гледа от конституционна гледна точка

Крум Зарков дефинира най-важният въпрос, който би трябвало да се гледа от конституционна позиция.

Не може да си затваряме очите, че един от най-сериозните конституционни въпроси, който виси пред България, е този с неизпълнението на конституционното обвързване на Народното събрание да излъчи членове в съответни конституционно открити органи, измежду които Висш съдебен съвет и Конституционния съд (КС)и Инспектората към Висш съдебен съвет. Това съобщи правосъдният министър Крум Зарков на депутатите от комисията по конституционни въпроси, където беше извикан по отношение на рекомендациите на Венецианската комисия във връзка законопроектите за промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс.

" Присъединявам се към апела, насочен през вчерашния ден от ръководителят на Конституционен съд арбитър Павлина Панова и споделям също по този начин, че всички тези рекомендации, метода, по който ги решаваме нямат никакъв смисъл, в случай че в последна сметка, заради политическата обстановка става по този начин, че един орган може да заседава отвън мандата си или, че може да заседава в повърхностен състав ", добави той. Зарков акцентира, че този въпрос стои със страшна мощ пред националното посланичество и че точно парламентарната комисия по конституционни въпроси е в цялостното си право да го сложи, съобщи настоящо.ком.

По тематиката за рекомендациите на Венецианската комисия, той разясни, че става дума за въпросите към глава 6-та на Конституцията, за правосъдната промяна, въпросите за статута, функционалностите и пълномощията на главния прокурор. По думите на Зарков въпросът за основния прокурор, не се взема решение значително заради простата причина, че хората, преднамерено или без да желаят, в това число депутатите, непрестанно приказват за разнообразни неща. " Венецианската комисия, откакто й изпратихме законопроект, с който се урежда механизъм за наказателното гонене, в случай че е належащо, на основния прокурор, споделя нещо друго – че въпросът за отчетността и контрола на основния прокурор отива надалеч оттатък въпроса за неговото вероятно наказателно гонене ", сподели министърът. Той акцентира, че Венецианската комисия преглежда неналичието на подобаващи механизми за отчетност на основния прокурор в по-широк подтекст. 

" Законопроектът, който към този момент е импортиран от " Демократична България " и ще бъде импортиран сходен и от Министерски съвет, имат детайли, които без да вършат конституционни промени дават отговор в доста огромна степен на рекомендациите на Венецианската комисия за метода на взимане на решения, за метода на реализиране на отчетност ", съобщи Зарков.

Относно въпросите за отговорността, той разяснява, че в мнението си Венецианската комисия дава писти за размисъл и акцентира, че по доста от тези " писти " към този момент има импортирани параграфи в законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт, импортиран от „ Демократична България “. " Ние работим в този момент по този законопроект, четейки го в светлината на това мнение и ще представим скоро и него ", заяви Зарков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР