КРОСС/ Не става въпрос за отстъпване пред Република Северна Македония,

...
КРОСС/ Не става въпрос за отстъпване пред Република Северна Македония,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Единствените хора пред които се чувствам длъжен и отговорен са нашите избератели, не президента

КРОСС/ Не става въпрос за подчинение пред Република Северна Македония, а за общи изгоди и дейности, тъй че двете страни да печелят от добросъседство. Това сподели министър-председателят Кирил Петков в предаването „ Панорама " по Българска национална телевизия. Българската позиция ще бъде надградена посредством основаването на работни групи по стопанска система, инфраструктура, просвета и история, изясни той. Резултатите от тези работни групи Петков чака в границите на 6 месеца. „ Трябва да обърнем реториката на нашите диалози, да приказваме за всички неща, които можем да спечелим от добросъседство, вместо единствено за проблемите ", уточни министър-председателят.

Проблемите пред страната са доста и във всички браншове, само че приемствеността със служебния кабинет посредством министрите в постоянния е доста значима, счита Петков.

Обявеното от КЕВР повдигане на цените на електрическата енергия в първия ден на новото държавно управление не е било добър знак, счита министър-председателят. „ От тази позиция това, което се случи и с мораториума, беше вярната стъпка. Оттук нататък желая, преди крайният клиент да заплаща по-високи цени, да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме външни снабдители и различен вид контрагенти. Този мораториум даде глътка въздух и време да създадем разбора, който е нужен. Може би би трябвало да се вдигнат цените, само че това не би трябвало да е първата стъпка. Като във всяка една система, първо би трябвало да забележим пробойните ", изясни Кирил Петков. Такава опция е преразглеждането на контракта с Азербайджан за доставки на по-евтин газ, уточни той.

Друг приоритет за държавното управление в първите дни е обезпечаването на достъп до откъснатите след наводненията обитаеми места, възобновяване на електро- и водоподаването, означи Петков. Сега по думите му е значимо да се види по какъв начин средствата за възстановителни действия ще бъдат изхарчени. За това ще дава отговор специалист, назначен при премиера. „ Искам да видя, че парите на българските данъкоплатци ще се харчат, както се харчат личните ни пари ", разяснява министър председателят.

До момента обединението не демонстрира пробойни и търкания, безапелационен бе Кирил Петков. „ Няма цялостно единодушие, само че това дава опция да се чуват повече причини ", счита той.

Президентът няма квота в новото държавно управление, акцентира министър-председателят. „ Назначенията там са напълно наш избор. Единствените хора, пред които се усещам задължен и виновен, са нашите гласоподаватели, не президента ", безапелационен бе той. „ Но е значимо да имаме задоволително добра съгласуваност сред президента и държавното управление и когато имаме несъгласия, да се опитваме оптимално да влезем в връзка и разговор ", добави той.

Ако равнището на имунизация не се вдигне, още през февруари се чака нова вълна и нови ограничаващи ограничения, счита Петков. „ Този проблем би трябвало веднъж вечно да го приключим, само че това няма да го създадем просто през „ Ваксинирайте се ". Ще стартираме да вършим осведомена акция ", съобщи той.

Българският капацитет за развиване е голям, а резултатите, които реализираме, са ниски и това съгласно Петков е фрустриращо. „ Целият ни капацитет все едно го изхвърляме в кошчето. Това се надявам в този момент да имам опция да отстрани ", уточни министър-председателят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР