Кризисната ситуация в Източното Средиземноморие и дипломатическите усилия за деескалация

...
Кризисната ситуация в Източното Средиземноморие и дипломатическите усилия за деескалация
Коментари Харесай

САЩ изпратиха спешно държавния си секретар в Кипър

Кризисната обстановка в Източното Средиземноморие и дипломатическите старания за деескалация на напрежението водят през днешния ден държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео на публично посещаване в Никозия.

Шефът на американската дипломация отива в Кипър " в търсене на спокойно решение " на засилващия се спор сред Турция, Гърция и Кипър, съобщи БНР. Държавният секретар на Съединени американски щати прикани да бъдат изтеглени намиращите се в района военни кораби, с цел да могат да се проведат действителни договаряния сред страните. Спорът " би трябвало да бъде позволен по кротичък и дипломатически път ", акцентира той.

Майк Помпео ще беседва в Никозия с президента на Кипър Никос Анастасиадис и външния министър Никос Христодулидис. Държавният секретар на Съединени американски щати идва в Кипър единствено четири дни, откакто в кипърската столица бе министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

В изказванията си във вторник съветският топ посланик изрази загрижеността на Москва от дейностите на Вашингтон в района, които " способстват за спора, а не за мирни решения ". Посещението на Помпео е и единствено 10 дни, откакто бе оповестено частичното повдигане на американското оръжейно ембарго за Кипър – ход, който разгневи Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР