Кризата за газ е в резултат на повишеното потребление от

...
Кризата за газ е в резултат на повишеното потребление от
Коментари Харесай

Проф. Валентин Колев пред ФАКТИ: България няма да има проблем с електрическата енергия през зимата

Кризата за газ е вследствие на нарасналото ползване от трансформирането на огромните горивни съоръжения от въглища на газ и понижаване на доставяните количества на газ. Повишаването на цените на ел. сила в Европа е съпроводено от повишаващата се цена на газа и от пониженото производтсво. Това съобщи пред ФАКТИ проф. Валентин Колев, декан в Електротехническия факултет към Техническия университет.

- Проф. Колев, какво въздейства на цената на тока, с цел да пораства, и по какъв начин се образува? Битовите консуматори са към момента на контролирания пазар и за тях цената е закрепена, само че бизнесът е на свободния пазар, а там цената се дефинира от пазара и тя пораства?
- Цената на услугата доставка на електрическа сила включва главно две съставни елементи – цената за електрическа сила и така нататък мрежови услуги. От своя страна мрежовите услуги включват цена за достъп и транспорт до разпределителната мрежа, цена за достъп и транспорт до електропреносната мрежа. За битовите консуматори – тъй наречените контролиран пазар, цената на ел. сила е закрепена. Цената на свободния пазар се образува на пазарни условия. Основно се дефинира от цената „ Ден напред “ на Българската самостоятелна енергийна борса. Разходите за мрежовите услуги се дефинират от метода на присъединение на потребителя - към разпределителната мрежа ниско/средно или високо напрежение.

- Европейската комисия (ЕК) в този момент обмисля по какъв начин да извади газовата съставния елемент от цената на електрическата сила, с цел да се понижи цената. Защо и по какъв начин газа въздейства?
- Европейската комисия носи виновност за това нещо. По концепция на Европейска комисия се потегли към безвъглеродна енергетика, която докара до трансформацията на огромни горивни съоръжения на въглища. Една част от тях се трансформираха на газ, а друга част бяха затворени. Съвсем естествено е, че, когато се усили търсенето на газ, цената да се увеличи. И тези горивни съоръжения, които работят на газ, цената им се подвигна неимоверно. Друг е въпросът, че на база на лимитираните мощности поради изведените от употреба централи, се появи дефицит на електрическа сила. И, несъмнено, неналичието на вятър в Германия.

- Колко се е отразило това…
- В Германия има доста конфигурирани вятърни турбини наземни и офшорни, само че я докараха до такава степен, че най-високо софтуерната страна да бъде подвластна от природата.

- И това е повода в този момент Европейска комисия да желае пределни цени на газа…
- Така чакат да падне цената на електрическата сила. Докато не се ретрансформира енергетиката в Европейски Съюз, по-специално производството на електрическата сила в Европейски Съюз, няма да падне цената на електрическата сила. Аз предвиждах това нещо преди две години, само че никой не слушаше. Тези трансформации, за които приказвам, не се вършат от инженери, а от икономисти. И по тази причина се докарахме до това състояние. В България, популярност Богу, тази промяна не се случи. И в България ме послушаха оптимално дълго време да задържим работата на термичните централи. Ние нямаме никакво извеждане и прекъсване от употреба на мощности. Нашите въглищни централи сега работят на оптималната мощ. Цяло лято имаше не тъкмо дефицит на електрическа сила, тъй като няма изключени консуматори, само че функционалностите на предлагането и търсенето се пресичаха при по-високи стойности. В същото време ние, имам предвид България, увеличавахме износа на електрическа сила. Нашият експорт за интервала до септември месец е с над 80% растеж, в случай че го съпоставим със същия интервал на предходната година.

- Просто има огромно търсене, освен в страните към нас…
- А за какво има търсене? Защото в Европа има изведени мощности. Не е повода в това, че има увеличено търсене на електрическа сила. Това не е правилно. Има изведени мощности и техният недостиг не може да се покрие.

- Цената за битовите консуматори също леко пораства?
- Цената пораства прекомерно леко. Тя би трябвало да пораства повече нагоре. Какво се направи в регулирането... Разходите на операторите на разпределителната мрежа, на операторите на електропреносната мрежа се усилиха. Горивата се подвигат като цена, металите се подвигат като цена – разноските за поддръжка на тази мрежа порастват. И това е повода цената да пораства за последния регулационен интервал. Така да вземем за пример цена за достъп до електроразпределителната мрежа за битови клиенти е от 6 до 9 лева./МВтч, цената за транспорт през електроразпределителната мрежа за ниско напрежение е към 70 лева./МВтч и цена за транспорт и достъп до електропреносната мрежа към 20 лева./МВтч или общо за мрежови услуги почти 100 лева./МВтч. Към тези разноски би трябвало да се прибави и цената на ел. сила, която при две скали за дневна ел.енергия е към 110 лева./Мвтч, а за нощна – сред 20 и 26 лева./МВтч. Така общата цена на услугата доставка на ел. сила до краен битов консуматор на ЕЛЕКТРОХОЛД ПРОДАЖБИ АД е:

• Дневна – (6,48 + 67,59 + 20,57 + 111,46) = 206,10 лева./МВтч без Данък добавена стойност
• Нощна - (6,48 + 67,59 + 20,57 + 26,29) = 120,93 лева./МВтч без Данък добавена стойност


- България подготвена ли е да посрещне зимата на електричество? Ясно е, че хората, които са на газ, ще пестят и ще минат на ток. Увеличеното ползване ще може ли да бъде поето?
- Електроенергийната система на РБългария е изцяло в положение да посрещне потребностите през зимата от електрическа сила. Очаквам потреблението на електрическа сила да се вдигне, тъй като хората на газ ще минат на ток. Бих посъветвал потребителите да се отопляват с климатици. При доста ниски температури климатиците няма да могат да обезпечат нужния комфорт. При -10 градуса коефициентът на промяна на климатика от 1:3 става 1:2, че и по-малко. Започват и външните тела да се обледеняват. Но в преходния интервал е добре да се употребяват климатици. България може да посрещне това нараснало търсене на електрическа сила. Нямаме проблеми в това отношение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР