Кризата в Турция и Сирия се задълбочава и ние трябва

...
Кризата в Турция и Сирия се задълбочава и ние трябва
Коментари Харесай

Експерт по сигурността: Спрем ли оръжията за Украйна ще изпаднем в периферията на ЕС и НАТО

Кризата в Турция и Сирия се задълбочава и ние би трябвало да сме солидарни, тъй като е прекомерно допустимо в един миг да се окажем в същата обстановка. През последните часове чуваме, че имало земетресение в Румъния. Представете си, в случай че нещо такова се случи в България.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria специалистът по интернационална сигурност, политолог и анализатор Искрен Иванов.

Предвид жертвите и разрушенията в Турция, би трябвало да си дадем сметка, че по този начин би изглеждала Европа и в един боен спор.

 
Очакваме бежанска вълна и би трябвало да бъдем подготвени да я посрещнем. Тук на Балканите би трябвало да си сътрудничим и да си оказваме помощ.
Турската страна закъсня с реакцията си, само че можела ли е да планува, че разрушенията ще са толкоз съществени? Мисля, че нито една страна не би могла да го направи.

Основната причина е некачественото строителство, само че желая да подчертавам върху това, че на няколкостотин километра се води война и би трябвало да си дадем сметка какви опустошения би донесъл на Европа един боен спор.

В Европейски Съюз и НАТО има консенсус, че оръжия за Украйна би трябвало да се доставят. Най-показателна е позицията на френския президент Макрон, който сложи три условия за снабдяване на оръжия - да не отслабва отбранителният им потенциал, да не усилва риска от ескалация и тези помощи да се употребяват оправдано. Да спрем да доставяме оръжия на Украйна не мисля, че би било рационално решение. Такава позиция ни слага в една дребна групичка европейски страни като Унгария и би ни изпратила в периферията на Европейски Съюз и НАТО, а ние не можем да си позволим това.

 
Санкциите по „ Магнитски “ имат две страни. Първата е, че казусът с корупцията в България също толкоз огромен, колкото и когато бяха наложени първите наказания. Когато Съединени американски щати постановат такива наказания не се месят директно във вътрешната политика на страната. Основната цел е отбраната на тяхната национална сигурност и сигурността на съдружниците им. Другата страна е, че глобените политически лица се нареждат в консервативния лагер на българската политика, без значение към заколвам партия принадлежат.
Това може да е проблем на политическо равнище, тъй като можем да станем очевидци на консервативни политически обединявания и прегрупирания, които да се опълчват на демократичното крило. В Съединени американски щати ръководят либерали, чакам още наказания в тази посока, само че не и против либерали. Това е единствено началото на имената в дългия лист със наказания по „ Магнитски “. Основната цел е да се спре корупцията, да се даде подтик на правосъдната промяна, само че и да се заложат основите на един демократичен политически хайлайф, който да извърши нужните промени, тъй че България да стане демократична народна власт от американски вид.

Ако въпросът с нуклеарните наказания против Русия остане да се взема решение на европейско равнище, съм сигурен, че България ще наложи несъгласие. Президентът ще го направи. Но в случай че има напън от Вашингтон, президентът ще бъде по-балансиран в своята позиция. В уравновесен вид може да се желае дерогация на глобите, а не да им се постанова несъгласие.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР