Кризата в отношенията на държавите от Персийския залив може да

...
Кризата в отношенията на държавите от Персийския залив може да
Коментари Харесай

Експерт: Ще повлияе ли ситуацията с Катар върху цените на газа?

Кризата в връзките на страните от Персийския залив може да докара до обща дестабилизация пазара за петрол и газ, твърди шефът на нюйорския фонд Navigator Principal Investors LLC Кайл Шостак пред РИА Новости. „ Частта на Катар измежду другите страни от ОПЕК по рандеман на петрол е напълно незначителна. Тя възлиза годишно на 600 хил тона” – разсъждава Шостак и изяснява за какво нейното въздействие на борсовите котировки е нищожно.

Той обаче смята, че обстановката с Катар слага под подозрение опцията за осъществяване на съглашението за понижаване добивите от петрол, подписано сред страните от ОПЕК, а също и с Русия и други участници в пазара, не влизащи в Организацията. Нервозната конюнктура се усилва от Съединени американски щати, които въобще не вземат участие в съглашението.

Според съглашението от края на 2016 година общото произвеждане на петрол сеэ понижава до 1,8 млн барела в денонощие от които 300 хиляди се падат на РФ.

Шостак обаче напомня, че Катар е водач измежду производителите на газ. Той е в контакт с огромен брой страни освен от арабския свят. Един от неговите най-големи консуматори е Египет, скъсал дипломатическите връзки с Катар.

Световните транспортьори като Vitol, Glencore и Trafigura изцяло изкупуват газа от Катар. Сега те би трябвало да намерят заместители на тези размери за пазара и да плануват съответна логистика. Очертават се съществени проблеми.

Експертът отбелязва, че е допустимо в близко време да нарасне търсенето и надлежно цената на природния газ, а „ всичко това води до разбалансиране на пазара, пазарът ще загуби ориентир”.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР