„Кризата в енергетиката, изострена и усложнена от войната в Украйна,

...
„Кризата в енергетиката, изострена и усложнена от войната в Украйна,
Коментари Харесай

Станишев: Спешни мерки за енергийна подкрепа на домакинствата и б изнеса

„ Кризата в енергетиката, изострена и усложнена от войната в Украйна, става все по-сериозен проблем за семействата, компаниите и страните в Европейски Съюз. Спрените доставки на природен газ за България и Полша задълбочават казуса. Грижата за най-уязвимите семейства и услуги, ускоряването на прехода към чиста сила и диверсификацията остават цели за ПЕС “.

Това съобщи водачът на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев след съвещание на Президиума на ПЕС.

На него представители на партиите и организациите, членуващи в ПЕС, разискаха обстановката с растящите цени на енергоносителите и резултатите върху крайните консуматори, спрените доставки на газ за България и Полша и европейските и национални политики в региона на енергетиката. На срещата беше призната специфична декларация, в която социалистите излагат своите цели и насоки за нужните ограничения и политики.

Представителите на левите партии бяха безапелационни, че актуалната обстановка освен удостоверява нуждата от реализиране на по-голяма автономия на Европейски Съюз в региона на енергетиката и създаване на същински Енергиен съюз, а постанова ускоряването на тези политики – от цифровизация и нови технологии до модернизиране на сериозна инфраструктура и енергийни политики. Социалистите чакат Комисията да показа нов проект за деяние във връзка с цените през май. Левите са на мнение, че чистата сила на налични цени е от основно значение за всеки европейски жител, в подтекста на множеството климатични, екологични, стопански и обществени провокации, пред които са изправени Европейски Съюз и светът през днешния ден.

Участниците в полемиката означиха решителните старания на левите държавни управления и партии в три съществени посоки: обезпечаване на достъп до сила на търпими цени за всеки; ускорение на прехода към чиста енергия; реализиране на по-голяма стратегическа енергийна автономия на Европейски Съюз.

В признатата декларация се показва, че ПЕС поддържа финансирането на изключителни ограничения и политики в поддръжка на семействата и компаниите, което да им разреши да се оправят с високите сметки за отопление и ток. Паралелно с това, би трябвало да се положат незабавни старания за понижаване на високата първична инвестиция и административните трудности, пред които са изправени семействата с ниски приходи, които желаят да употребяват възобновима сила или ограничения за енергийна успеваемост.

По отношение на Зелената договорка социалистите считат, че преходът към въглеродно-неутрална стопанска система и чиста сила би трябвало да бъде интензивен, и показват, че екологичното и общественото измерение са неразделни – никой не би трябвало да стане по-беден, а в противен случай – всички би трябвало да могат да се възползват от новите благоприятни условия. Европейски Съюз би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да създава повече сила от възобновими източници и да реализира по-голяма енергийна успеваемост, което ще способства за енергийната ни самостоятелност, в това число посредством приемане на проекта на Европейски Съюз за екологичен преход (т.нар. „ пакет готови за цел 55 “), стимулиране на вложенията, проучванията и нововъведенията и възстановяване на свързаността както в границите на Европейски Съюз, по този начин и с трети страни. Всички тези ограничения ще доведат до понижаване на излъчванията, понижаване на зависимостите от импорт на изкопаеми горива, и ще основат нови работни места и стопански благоприятни условия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР