Кризата в болниците в Газа достигна критично ниво. Хуманитарни организации

...
Кризата в болниците в Газа достигна критично ниво. Хуманитарни организации
Коментари Харесай

ООН: Кризата в болниците в Газа достигна критично ниво

Кризата в лечебните заведения в Газа доближи сериозно равнище. Хуманитарни организации описаха здравната рецесия в лечебните заведения в Газа като „ извънредно сериозна “. Медицинският екип на място оповестява за нелекувани открити рани, липса на храна и съществени медицински консумативи, в това число хирургическа марля и материали за фиксиране на фрактури.

Екипът за незабавна здравна помощ, проведен от три групи за филантропична помощ, дава здравна помощ в Европейската болница покрай Хан Юнис в продължение на две седмици и отбелязва затрудненията на обстановката. Те оповестиха, че медицински служащи са били принудени да се изтеглят или не са имали достъп до болничното заведение.

От началото на годината в южния град се водят яростни боеве сред израелските сили и палестински екстремисти. Предупреждението за тежки медицински положения пристигна, когато Израел реши да приключи съдействието си с Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа (Unrwa) в Ивицата Газа.

Дейвид Менсер, представителят на Израел, сподели в изказването си, че „ ние интензивно отхвърляме да сътрудничим с UNRWA, тъй като те способстват за невъзможността за разрешаване на спора “.

Подчертава се, че наложените от Израел ограничавания са довели до дефицит на съществени медицински консумативи.

Посещаващите хирурзи оповестяват за огромни инфектирани открити рани на пациентите и липса на храна. Експерти също споделиха, че към 22 000 души, които са били разселени от други елементи на Газа, се крият в коридори и палатки в болничното заведение.

Припомняме, че бойци на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври 2023 година от територията на линията Газа. В първите дни бойците убиха 1200 цивилни и бойци и отвлякоха към 250 души. След това израелските отбранителни сили (IDF) започнаха сухопътна военна интервенция.

Премиерът на страната Бенямин Нетаняху очерта главната цел на интервенцията като цялостното заличаване на Хамас и освобождението на заложниците. Той също по този начин разгласи, че цялостната победа на израелската войска е близо и IDF е подготвена да стартира навлизане в град Рафа, ситуиран в южната част на Ивицата Газа.

След това Египет заплашва да спре основен кротичък контракт с Израел.

Също по този начин на 12 март представител на Хамас разгласи приемането на модифицирана версия на американското предложение за преустановяване на огъня в Газа. Представители на придвижването възнамеряваха да отидат в Кайро, с цел да обсъдят последните детайлности и да изпълнят съглашението.По-рано организация Bloomberg заяви, че съглашението за преустановяване на огъня сред Хамас и Израел остава непостижимо. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести Израел да не нахлува в град Рафа в южната част на Ивицата Газа.

На 17 март обаче Нетаняху разгласи, че военната акция против Хамас в линията Газа ще продължи ИД също възнамерява да организира наземна интервенция в Рафах.Освен това в северната част на Газа повече от 1,1 милиона души изпитват условия, сходни на апетит. Според Организация на обединените нации сходно развиване е неизбежно и може да стартира през май и да се популяризира в анклава до юли.

Между другото, министърът на защитата на Израел Йоав Галант в отговор на приемането от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на резолюцията за преустановяване на огъня в Газа съобщи, че Израел нямада спре офанзивата против Хамас.

Източник – The Guardian /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР