Кризата с коронавируса създаде ситуация, в която множество малки бизнеси

...
Кризата с коронавируса създаде ситуация, в която множество малки бизнеси
Коментари Харесай

Трите етапа на адаптация към кризата

Кризата с ковид сътвори обстановка, в която голям брой дребни бизнеси би трябвало да се борят с нокти и зъби за своето оцеляване (а доста родители би трябвало да поставят големи старания, с цел да запазят психическото си здраве). Желанието на всички през днешния ден е нещата да се върнат към „ естественото “ допустимо най-скоро, само че сега това наподобява невероятно.

Затова е значимо да се приспособяваме към създалата се обстановка, което единствено по себе си е същинско предизвикателство. Сега би трябвало да работим още по-здраво, с цел да предпазим бизнеса си от колапс, и в същото време с това да отделяме повече внимание на нашите деца и/или родственици, с които споделяме повече време денем. Мозъкът ни обаче е привикнал да възприема домашната конюнктура по различен метод. За множеството от нас домът не е място за работа, а за отдих и отмора. Как тогава можем да се приспособяваме към огромни рецесии, сходни на тази, в която се намираме сега?  

Повечето от нас нямат опит с тази материя, само че Айша Ахмед, професор по политически науки, изследвал въздействието на войните и други животопроменящи кататсрофи върху хората, може да ни даде няколко съвета в тази тенденция.

„ Както всички останали, аз съм просто човек, който се старае да се приспособи към живота в условия на пандемия. Въпреки това, аз съм работила и живяла в условия на война, беднотия и съсипия на доста места по света. Имам опити с епидемии от заразни болести значи, дефицит на храна, и ограничения за обществено разграничаване “, написа Ахмед в Chronicle of Higher Education.

Публикацията ù е ориентирана към университетските ù колеги, само че нейните уроци за метода, по който хората минават през рецесии, в този миг са повече от съответстващи и използвани за всички  нас, било то за притежатели на бизнес, които пробват да запазят чиновниците си, или майки с дребни деца, които би трябвало да им отделят особено внимание в изискванията на домашна изолираност. Ахмед обрисува три стадия, през които минава всеки човек в спешна обстановка:

Първа фаза - Търсене на сигурност

Ако се чувствате неприятно и мислите, че през последните няколко седмици сте били непродуктивни, не се тормозете, тъй като не сте единствени.

„ Напълно обикновено е да се чувствате изгубени в първичните стадии на преходния интервал. Приемете това като добър знак, че не таите заблуди за обстановката и че си позволявате да извършите нужните задания, на инат на вашата тревога. Няма душевен здрав човек, който да се усеща добре по време на световна злополука, тъй че дискомфорта, който изпитвате, е знак, че сте съумели да запазите здравия си разсъдък “, споделя Ахмед.

Тя поучава да се освободите от завладяващите хрумвания за това какво би трябвало да вършиме сега.

„ Фокусирайте се върху вашата физическа и психическа сигурност. Приемете, че сте получили разрешение да употребявате времето си по „ непроизводителен метод “ и да отделяте повече внимание на вашите близки “, прибавя тя.

Втора фаза – Отваряне към нови провокации

Макар че е изцяло естествено в първите дни на рецесията да се изолирате оптимално от света към вас и да се скриете в черупката си. Не след дълго обаче ще изпитате потребността да си покажете главата и да извършите нещо.

„ След като сте придобили нужното възприятие на сигурност, вашето тяло и разум ще се приспособят към обстановката и вие ще започнете да търсите нови провокации. “, споделя Ахмед.

 Това звучи обнадеждаващо за хората, които още са на първата фаза, само че Ахмед акцентира, че акомодацията не би трябвало да бъде пришпорвана принудително. Слушайте вътрешния си глас, а не това, с което ви облъчват извън.

„ Сега, повече от всеки път, би трябвало да изоставим маските и да бъдем себе си. Промяната в мисленето изисква самообладание и примирение. Човешката промяна е по едно и също време тежка и приятна, грозна и красива, разочароваща и вдъхновяваща. Не бързайте, позволете на времето да си свърши работата и да ви помогне да измененията метода, по който гледате на света “, прибавя тя.

Трета фаза – Приемане на новото „ обикновено “

Колкото и мрачна да наподобява обстановката първоначално, постоянно има светлина в края на тунела.

„ От другата страна на смяната ще ви чака вашият изобретателен и резистентен разум. Ще започнете още веднъж да се чувствате обикновено. Работата ви ще придобие нов смисъл и вие ще се чувствате по-комфортно в тази изменяща се конюнктура. Ще се появяват нови хрумвания, които в никакъв случай не биха ви пристигнали на разум, в случай че бяхте предпочели да се залъгвате за обстановката “, споделя Ахмед.

Когато стигнете до етапа на приемането, вие към този момент имате нов „ обикновено “ и животът може да продължи по естествения си път.

.............

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР