Кризата с бежанците се завърна в Германия - като огромна

...
Кризата с бежанците се завърна в Германия - като огромна
Коментари Харесай

Бежанската криза се завърна в Германия в преговорите за коалиция

Кризата с бежанците се завърна в Германия - като голяма спънка за опитите на Ангела Меркел да сътвори държавно управление.
Още преди започването на проучвателните диалози за коалиция, формирана от консерваторите на Меркел, свободните демократи и зелените, баварските съдружници подадоха сигнал - упорстват да се наложи ограничаване на броя на търсещите леговище, които Германия да приема всяка година .
" Трябва да е ясно, че такава горна граница би трябвало да бъде част от съдружното съглашение ", съобщи предходната седмица Александър Добриндт, новият водач на парламентарната група на Християнския обществен съюз в Бавария (ХСС).
Меркел, както и водачите на Свободните демократи (СвДП) и Зелените, неведнъж отхвърля да ограничи броя на бежанците, които Германия поема. Тя оспори осъществимостта на концепцията и съобщи, че броят на търсещите леговище, които влизат в Европа, би трябвало да бъде понижен посредством битка с трафикантите и с превъзмогването на главните аргументи за миграцията.
" Вие знаете моята позиция: не го желая ", сподели тя по време на една от последните си телевизионни изяви преди общите избори на 24 септември, когато беше запитана за евентуална горна граница, наблягайки нейната поредна линия от последните две години. „ Не го желая - сигурно. “
Различията по въпроса усложниха връзките сред християндемократите на Меркел и обичайно по-консервативния ХСС, откогато като канцлерът взе спорното решение през 2015 година краткотрайно да отвори границите на страната за търсещите леговище, блокирани в Унгария.
Когато партиите излязоха със взаимния си манифест за изборите, в текста не се загатваше Obergrenze (горна граница). ХСС обаче издаде спомагателен манифест, наименуван " проект на Бавария ", в който те предложиха ограничаване на 200 000 бежанци годишно.
Високопоставен представител на ХСС в Мюнхен сподели, под изискване за анонимност, " че 200 000 не е наложително - бихме могли да достигнем и до четвърт милион. " Но ХСС продължава да упорства за някакъв тип ограничавания, изпращайки посланието, че въпросът може да докара до буксуване - или даже да взривяване – на съдружните договаряния през идващите седмици или месеци.
Това наподобява слага Меркел - чийто закостенял блок е преди всичко на изборите, само че се нуждае от ХСС, СвДП и Зелените, с цел да командва болшинство в Народното събрание - в обязаност. Не единствено тя би трябвало да откри метод да съчетае постоянно спорните ползи на бизнес насочената СвДП и еколозите от Зелените посред им, а и със своите лични дясноцентристки християндемократи. Тя също по този начин би трябвало по някакъв метод да задоволи твърдото искане на ХСС.
Тази неделя, когато Меркел, шефът на нейния кабинет и генералният секретар на ХДС се срещнат за диалози при затворени порти с шефа на ХСС Хорст Зеехофер и други високопоставени чиновници от неговата партия, ще бъде примитивен тест за това дали кръгът може да бъде стане квадрат.

За Зеехофер, който е и министър председател на Бавария, Obergrenze е освен това от това, че просто се стреми към искане на консервативна политика. Тя се трансформира в основен фактор за това дали дългогодишният водач политически ще оцелее през идващите няколко месеца или не .
Ближейки раните си резултат под 39% на изборите - спад от 10 % спрямо последните общи избори през 2013 година - мнозина в ХСС упрекват Зеехофер, че е прекомерно мек във връзка с Меркел и нейните центристки политики, тласкайки гласоподавателите в ръцете на крайнодясната Алтернатива за Германия (АГ).
След като новината за изборния крах стана известна, Зеехофер реагира с нещо като mea culpa, единствено с цел да трансферира неотложно виновността към Берлин.
" Отдясно има отворен фланг и ние би трябвало да затворим този фланг с ясна позиция и ясни ограничавания ", сподели Зеехофер пред поддръжници в изборната нощ, обещавайки, че той " няма да направи неприятен компромис в нашите диалози в Берлин ".
По-късно през седмицата той заяви, че през идващите няколко седмици ще обиколи последователите на партията на локално равнище и ще организира съвсем десетина срещи, които ще доведат до партиен конгрес през ноември, на който ще участва и Меркел.

Междувременно длъжностни лица в ХДС на Меркел в Берлин се борят да излязат с компромис по отношение на създаващия компликации въпрос за Obergrenze, който би разрешил на всичките четири партии в съдружните диалози да излязат от стаята, без да губят изцяло престижа си.
Един от формалните представители на ХДС в Бундестага, говорейки под изискване за анонимност, сподели, че огромната алтернатива е, че до момента в който партията не може да се съгласи с настояването на ХСС за горна граница " ние също по този начин би трябвало да се уверим, че имат някакво число, което могат да показват техните гласоподаватели ".
Едно решение би могло да бъде да се одобри закон за имиграцията в съдружните диалози - определяйки разпоредбите за постоянна миграция в Германия, а не за предоставяне на леговище - това би включвало ограничение на броя на визите, дадени на елементарните имигранти , предложи предходната седмица излизащият в Мюнхен в. „ Зюддойче цайтунг “
Друго решение би могло да е правенето на необвързващ управителен принцип в съдружното съглашение.
Както демократичната СвДП, по този начин и представители на ХДС на Меркел започнаха да изпращат сигнали до Мюнхен, че въпреки да не престават да се опълчват на избрана горна граница за бежанците, те одобряват баварските претенции съществено.
" Ние сме срещу избрана горна граница ", съобщи генералният секретар на СвДП Никола Беер пред вестниците на RND. " Но би трябвало да обсъдим границите на това, което страната ни може да направи във връзка с интеграцията ".
По сходен метод Арман Шустер от ХДС, който е прочут в партията като закостенял хардлайнер, сподели, че до момента в който се опълчва на " границата, записана в камъка... би трябвало да има насоки, обвързани с немските потребности, с световната обстановка и изпълнимост в страната. "
Това оставя Зелените - дългогодишни покровители на мултикултурно общество - като евентуални сътрудници, които най-вече не желаят да се обвържат с настояванията на ХСС.
" Никой не би трябвало да насочва оптимални претенции преди диалозите, които могат да бъдат разбрани като критерии в духа на „ всичко или нищо “ ", сподели шефът на Зелените Джем Йоздемир пред медийната група " Функе ", когато беше запитан за настояванията на ХСС предходната седмица - единствено с цел да добави още нещо.
„ Думата на канцлера стои “, сподели Оздемир. „ Не би трябвало да има горна граница. “
Анализ на Янош Делкер, за „ Политико “, представен от БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР