Кризата, причинена от мерките срещу коронавируса, ще продължи да се

...
Кризата, причинена от мерките срещу коронавируса, ще продължи да се
Коментари Харесай

В кои региони и сектори в България ще има най-много съкращения?

Кризата, породена от ограниченията против ковид, ще продължи да се усеща мощно на пазара на труда в България и през третото тримесечие на 2020 година, гласи изследване на ManpowerGroup, оповестено през днешния ден.

Едва 9% от работодателите у нас възнамеряват да усилят броя на чиновниците, до момента в който 15% считат да го понижат. 67% не чакат смяна. Така, след промяна на данните съгласно сезонните съмнения, регистрираната чиста прогноза е -7% и е най-слабата от началото на проучването преди повече от девет години.

Оптимистичната нотка се крие в упованията за последните три месеца на 2002 година, когато 22% от работодателите чакат да се върнат към равнищата на наемане на нови чиновници от преди пандемията.Междувременно данните на Националния статистически институт (НСИ) подсказват, че най-лошото към този момент е минало, като трета поредна седмица относителният дял на почналите работа надвишава този на новорегистрираните в бюрата по труда. Според прогнозите на работодателите обаче сме надалеч от завършек на рецесията.

В кои райони ще има най-вече съкращения?

Отчетените планове за наемане във всички пет района са най-слабите от началото на проучването през 2011 година Най-скромен пазар на труда се чака в Бургас, където работодателите регистрират чиста прогноза за заетостта от -20%. Предвижда се умерено движение на наемане в Русе и Варна с прогнози от -8%, до момента в който прогнозите за Пловдив и София са надлежно -4% и -2%.

В съпоставяне с предходното тримесечие желанията за наемане отслабват във всички пет района, като работодателите в Бургас регистрират внезапен спад от 28 процентни пункта, до момента в който във Варна и Пловдив е записано доста понижение от надлежно 19 и 13 процентни пункта. Спрямо същия интервал на предходната година забележителен спад от надлежно 26 и 20 процентни пункта е регистриран в районите на Бургас и Варна. Перспективите за наемане в София също понижават с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта в Пловдив и Русе.
НЕТНА ПРОГНОЗА НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА Q3_19 Q3_20 ОБЩО: БЪЛГАРИЯ 8% -7% БУРГАС 6% -20% ПЛОВДИВ 6% -4% РУСЕ 2% -8% СОФИЯ 0% -2% ВАРНА 12% -8%
Кои браншове ще наемат и кои ще освобождават чиновници?

Очаква се равнищата на претовареност да намалеят във всички седем индустриални бранша, включени в проучването, и регистрираните вероятности за наемане още веднъж са най-слабите от началото на проучването. Работодателите в бранш " Финансови и бизнес услуги " и " Промишленост " плануват леко нарастване на броя на чиновниците през идващото тримесечие, като регистрират чиста прогноза за заетостта от +3%.

В същото време работодателите от останалите пет бранша чакат да понижат заетостта и най-много в секторите " Хотелиерство и ресторантьорство " и " Други услуги ", където прогнозите са надлежно -16% и -13%. В съпоставяне с предходното тримесечие вероятностите за наемане отслабват във всички седем индустриални бранша. Значителен спад от 18 процентни пункта е регистриран в бранш " Строителство " и " Други услуги ", до момента в който прогнозите за секторите " Друго произвеждане " и " Хотелиерство и ресторантьорство " понижават със надлежно 14 и 12 процентни пункта.
НЕТНА ПРОГНОЗА НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА Q3_19 Q2_20 Q3_20 ОБЩО: БЪЛГАРИЯ 8% 6% -7% СТРОИТЕЛСТВО 12% 10% -8% ФИНАНСОВИ И БИЗНЕС УСЛУГИ 16% 7% 3% ПРОМИШЛЕНОСТ 11% 6% 3% ДРУГО ПРОИЗВОДСТВО (Минно дело; Земеделие; Електричество, газ и вода) 5% 5% -9% ДРУГИ УСЛУГИ (Публичен и обществен сектор; Транспорт, хранилища и комуникации) 8% 5% -13% РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ 3% -4% -16% ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО 5% 8% -2%
В допълнение работодателите от всички четири съгласно размера си организации чакат да понижат заетостта от юли до септември. Най-слабо движение на наемане се планува от работодателите от приблизително огромните компании, които регистрират чиста прогноза за заетостта от -15%. Прогнозата за дребните и огромните предприятия е -6%, до момента в който микропредприятията споделят прогноза от -5%. В съпоставяне с предходното тримесечие работодателите от огромните предприятия регистрират изострен спад от 25 процентни пункта, а прогнозата на работодателите от приблизително огромните компании понижава с 21 процентни пункта. Прогнозите на работодателите от дребните и микропредприятията понижават със надлежно 11 и 3 процентни пункта.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР