Кризата на Боинг със самолетите 737 MAX се задълбочи, след

...
Кризата на Боинг със самолетите 737 MAX се задълбочи, след
Коментари Харесай

Две авиолинии откриха разхлабени части на приземените боинги 737 MAX 9

Кризата на " Боинг " със самолетите 737 MAX се задълбочи, откакто " Юнайтед еърлайнс " и " Аляска еърлайнс " оповестиха, че са разкрили разхлабени елементи на някои приземени самолети MAX 9. Това поражда нови опасения измежду специалистите в промишлеността за това по какъв начин се създават най-продаваните реактивни самолети. В отговор на това в понеделник цената на акциите на " Боинг " падна с 8%.

Американските регулатори (FAA) стопираха 171 самолета MAX 9, откакто предишния петък панелът на деактивиран спешен излаз на аероплан на " Аляска еърлайнс " се взриви малко след политане от летище в Портланд, принуждавайки водачите да приземят спешно самолета. 

" Аляска еърлайнс " разгласи късно в понеделник, че първичните отчети от техните техници демонстрират съществуването на " развинтен хардуер ", забележим на някои самолети в съответния регион. Официалните инспекции ще стартират след приемането на документите от " Боинг " и Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати.

Продължават полемиките сред " Боинг ", FAA и самолетните компании по отношение на точните насоки за ревизия. Очаква се " Боинг " да преразгледа насоките, които даде на самолетните компании по-рано в понеделник, а FAA би трябвало да подпише тези промени, преди самолетните компании да стартират ремонт.

" Юнайтед еърлайнс " - другият американски транспортьор, който лети с този модел " Боинг " със " запушени " спешни изходи, вратите - деактивирани и сменени с плъгин панели, които нямат механизъм за отваряне, сподели, че предварителните инспекции са разкрили на няколко панела болтове, което са претендирали стягане.

Според осведомен със случая източник на " Ройтерс " " Юнайтед " са разкрили към 10 самолета с разхлабени болтове - два пъти повече от броя, разгласен в началото от индустриалното издание The Air Current. Въпросният MAX 9 се употребява единствено от шепа превозвачи.

" Боинг " съобщи, че поддържа стеснен контакт с операторите на MAX 9 и ще помогне на своите клиенти да се оправят с всевъзможни констатации по време на инспекциите.

" Ройтерс " цитира вътрешни лица от промишлеността, съгласно които самолетните компании са почнали да чуват пасажерите да показват угриженост по отношение на сигурността на самолета, без значение от лимитираната му употреба.

Всяко дълготрайно безпокойствие може да усили натиска върху " Боинг ", който се сблъска с голям брой индустриални проблеми след рецесията от март 2019 година, траяла 20 месеца, когато самолетите 737 MAX бяха приземени след две смъртоносни произшествия, при които починаха 346 души.

" Това е съществено задълбочаване, тъй като към този момент приказваме за проблем на флота. Това е проблем с контрола на качеството ", сподели американският специалист по сигурност на самолетите Джон Кокс.

В неделя проверяващите обявиха, че е прекомерно рано да се откри повода.

Миналия петък, 5 януари, " Боинг " 737 MAX 9 на " Аляска еърлайнс " беше заставен да се приземи спешно, откакто детайлът на вратата на единия заден спешен излаз се откъсна от фюзелажа на самолета дружно с вътрешния панел малко след излитането му от летище Портланд, Орегон, Съединени американски щати. Самолетът с регистрация N704AL е съвсем изцяло нов, доставен на авиолиниите в края на октомври 2023 година.

Според данните на Flightradar24 машината е съумяла да доближи оптималната височина от близо 5000 m, когато в следствие от загубата на част от обшивката настава бърза декомпресия и екипажът подхваща наложителната маневра по спешно смъкване.

Запознати с процеса са споделили, че панелът е инсталиран на два стадия - първо от доставчика Spirit AeroSystems и по-късно приключен от " Боинг ". Разследващите ще проучат както индустриалните документи, по този начин и тези за поддръжка.

В понеделник " Аляска еърлайнс " анулира 20% от плануваните си полети, откакто приземи своите самолети MAX 9. Турските авиолинии, " Копа еърлайнс " и " Аеромексико " оповестиха, че също са спрели засегнатите (от заповедта на FAA) самолети. Индонезия заяви, че е спряла потреблението на три самолета, които не са обхванати от заповедта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР