Кривата на доходността на американските държавни облигации се обърна -

...
Кривата на доходността на американските държавни облигации се обърна -
Коментари Харесай

Централните банки ще трябва да открият нови начини да стимулират икономиката

Кривата на доходността на американските държавни облигации се обърна - един от класическите сигурни знаци за идна световна криза. В същото време потокът на вложения в безвредни активи като държавните облигации и златото се покачва, а вложителите с неспокойствие чакат спомагателни пазарни облекчения от страна на централните банки и държавните управления, оповестява Financial Times.

Обръщане на кривата

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кривата на доходността на американските облигации съставлява разликата сред доходността на другите по времетраене американски облигации. По принцип колкото по-дълготрайна е една инвестиция, толкоз по-висока рентабилност чакат от нея вложителите заради покачвания риск във времето. В цикли на стопански напредък се чака кривата да клони нагоре. През последната седмица обаче разликата сред доходността на десетгодишните и двугодишните облигации в кривата се обърна и стигна съвсем до нулата.

Това е сигнал, че вложителите чакат дълъг интервал от ниски базови лихви по заемите, ниска инфлация и невисок стопански напредък. Анализ на FT показва, че съвсем всяка криза в Съединени американски щати от Втората международна война насам е предшествана от превръщане на кривата на доходността на облигациите. Важно е да се означи, че това не е пряк индикатор за криза, а индикатор за всеобщите упования на вложителите, което единствено по себе си може да провокира суматоха в пазарите и в допълнение стесняване.

Масово бягство

След къс интервал на вяра сред края на юни и края на юли, когато изглеждаше сякаш Съединени американски щати и Китай може би ще доближат до комерсиална договорка, бягството на вложителите към безвредни активи беше понамаляло. С повторното раздробяване на договарянията и продължаващите неприятни данни за международната стопанска система, бягството към държавни облигации се завърна с цялостна мощ. Според FT към този момент 16 трлн. $ държавни задължения оферират негативна рента - няколко страни в Европа оферират дълготрайни облигации с негативна рентабилност, като над 80% от немските също са на алено.

Това демонстрира, че вложителите са толкоз изплашени от хипотетичната криза, че избират да влагат пари на предизвестена дълготрайна загуба в сравнение с да рискуват с " по-рискови " активи. Така дългът на страни с по-висок рейтинг е поскъпнал с 6.4% от началото на годината, а доходността по него е намаляла. Друг безвреден актив, златото, също е поскъпнало внезапно от началото на годината. Не на последно място от началото на годината са вложени над 500 милиарда $ във взаимни фондове с закрепена рентабилност - най-високото равнище от десетилетие насам съгласно разбор на Morningstar за FT.

В търсене на спасители

Големите централни банки към този момент взимат ограничения за идната криза, като Федералният запас на Съединени американски щати към този момент понижи лихвите с 0.25 процентови пункта през юли, а Европейската централна банка (ЕЦБ) загатна, че ще направи същото през септември. Обръщането на кривата на доходността на американските облигации дава амуниции и на Доналд Тръмп, който не беше удовлетворен от внимателните позиции на личната си централна банка през юли и обществено разгласи, че американската стопанска система се нуждае от още понижения на базовите лихви и по-евтин $ - концепция, която има от ден на ден поддръжка и в двете огромни американски партии.

Въпреки това FT показва, че при минали рецесии, Федералният запас е намалявал лихвите с до пет процентни пункта - разкош, който централната банка на Съединени американски щати не би имала този път. Анализ на S&P Global счита, че към този момент има 30% късмет за американска криза следващата година. В отговор на тези вести, икономическият консултант на Белия дом Лари Кудлоу изясни, че американската стопанска система се оправя добре и няма заплаха от криза, само че администрацията на Тръмп въпреки всичко обмисля спомагателни данъчни облекчения, финансирани с парите от китайските мита.

Ситуацията е още по-лоша за ЕЦБ - стопанската система на Германия публично се забавя, дърпана надолу от бързо свиващия се индустриален бранш и ниското инвеститорско доверие в стопанската система на еврозоната. В същото време Италия е във фактическа криза и става все по-политически нестабилна. ЕЦБ обаче към този момент поддържа нулеви лихви по заемите и негативни лихви по депозитите. Допълнителни финансови тласъци ще дойдат под формата на количествени облекчения и натрупването на още активи " отпадък " от централната банка, без да е ясно дали биха били задоволително ефикасни в лицето на непрекъснатата международна комерсиална неустановеност и положение на суматоха измежду вложителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР