Критиците я сравняват с Ела Фицджералд и Нина Симон. Кадифеният

...
Критиците я сравняват с Ела Фицджералд и Нина Симон. Кадифеният
Коментари Харесай

Мелъди Гардo идва за първи път в България

Критиците я съпоставят с Ела Фицджералд и Нина Симон. Кадифеният й глас звучи нежно и вълнуващо като прошепнато признание. Известната американска джаз и блус изпълнителка и създател на песни Мелъди Гардо идва за първи път в България. Концертът й ще бъде на 29 юли, в Античен спектакъл, Пловдив.

Гардо е с ранга на джаз звезда от първия ешелон - нейният удивителен кадифен глас звучи както на най-големите фестивали, по този начин и на камерни зали. Името й е познато на всички фенове на модерния джаз. Винаги нежни, пропити с надълбоко чувство за прекарване, песните на Гардо провокират мощни страсти. Нейните осъществявания се отличават със същата бавност и обмисленост на интерпретациите – тя пее по този начин, като че ли ти приказва или мисли за нещо сама за себе си. Нейните джаз романи са отдадени извънредно на любовта, а текстовете им  - необикновено поетични. Богатството на интонациите, прекарването на най-фините нюанси характеризират този необикновен и сетивен реализатор.

Историята на живота й е тъкмо толкоз вълнуваща, колкото и нейната музика. На 19 години, хубавицата от Пенсилнания, до момента в който кара колелото си по улиците на Филаделфия, е пометена от джип. Прекарва близо година в болница, парализирана от кръста надолу и с тежка форма на аномия. Отново се учи да върви и да приказва. Като част от възобновяване си стартира музикална терапия, която оказва същински сполучлива. Не единствено за възстановяване на положението й, само че и за откриването на нов, неповторим гений. През 2012 тя дава името си на стратегия за музикална терапия в Ню Джърси.

Гардо е повлияна от блус и джаз реализатори като Джуди Гарланд и Джордж Гершуин, както и латински музикални актьори. Многобройните й албуми са от дълго време обичани на слушателите – като My One and Only Thrill (2009) – продал над 1,5 млн. копия, платиненият The Absence (2012), събрал на едно място джаз, r`n`b, фолк и соул и хармонично съчетал музикалните обичаи на Мароко, Португалия, Бразилия и Аржентина. А в издадения през 2020 година Sunset in the Blue в първия сингъл " Little Something ” тя си партнира с музикалната икона Стинг, който я назовава " изящна ”.

По време на пандемията май 2020 година Мелъди Гардо притегля вниманието на международните медии, като афишира в обществените мрежи кастинг за музиканти, които нямат опция да работят поради рестриктивните мерки от COVID-19. С тяхна помощ тя основава виртуален оркестър и сингъла " От Париж с обич ".
През юни 2020 точно Мелъди Гардо открива още веднъж записите в именитото музикално студио Аби Роуд, което заради пандемията беше затворило  порти за първи път от 90 години насам. Тя се включва отдалечено от Париж и записва с Кралската филхармония.  

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР