Критично е нивото на липса на медицински специалисти. На 100

...
Критично е нивото на липса на медицински специалисти. На 100
Коментари Харесай

Петя Недкова: Критично е нивото на липса на медицински специалисти

Критично е равнището на липса на медицински експерти. На 100 излизащи от системата идват 73, които могат да ги заместят освен това към този момент комплицирано състояние. Това сподели Петя Недкова от Българска асоциация на експертите по здравни грижи в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Тя изясни, че 1/3 от медицинските сестри са в пенсионна възраст, а друга 1/3 след 5 години би трябвало да се пенсионират.

„ Задължително би трябвало да се спре с издаването на лицензии за нови и нови лечебни заведения, без значение от това кой какъв брой средства счита да влага там, защото няма работна ръка. Няма медицински експерти, които да обслужват пациентите, които биха пристигнали в тези лечебни заведения ", сподели още тя.

Недкова добави, че от 10 години от сектора предизвестяват за това, което се случва сега. „ Тази липса е при всички фрагменти. Няма акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти. Всички липсват от системата. Никой не ни чува, а стъпките са ясни, които би трябвало да се случат. Ние сме ги описали неведнъж, дали сме ги на всички институции от президента през законодателната власт ", сподели още тя.

Според Мая Илиева от Синдиката на българските медицински експерти изискванията на труд би трябвало да се трансформират.

Данните от настоящо изследване на „ Индекс на лечебните заведения " демонстрира, че 80% от интервюираните медицински сестри и акушерки са подготвени да излязат на митинг. Близо 70% от интервюираните експерти по здравни грижи получават сред 800 и 1600 лв. на месец. Голяма част от тях показват, че в лечебните заведения, където работят, не са реализирани минималните заплати по груповия трудов контракт.

Мая Илиева изясни, че тук-там има контрактувани по-добри условия на труд, само че би трябвало още да се работи в тази посока. Тя бе безапелационна, че няма да изостави специалността си на здравна сестра. „ Ние сме виждали графици с 250 часа ексклузивен труд на месец при възможни 150 на година. Тук към този момент става въпрос не просто за риск за пациента, а за риск за самия медицински експерт ", уточни тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР