Критични констатации отправя към властите в България Дуня Миятович, комисар

...
Критични констатации отправя към властите в България Дуня Миятович, комисар
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Българските власти не реагират достатъчно срещу езика на омразата

Критични констатации насочва към управляващите в България Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа за човешките права. Тя прави и поредност рекомендации към нашата страна, свързани с по-категорична реакция към деянията на расизъм и разпространението на езика на омразата.
Сред стъпките, които държавното управление би трябвало неотложно да предприеме, е оповестяването на расистките подбуди като утежняващи при всяко закононарушение и да се приложат решенията на Европейския съд за правата на индивида, в това число тези по отношение на насилственото изселване и регистрирането на хора, разпознати като членове на малцинство, е едно от заключенията на Миятович, представени от " Дневник ". Те са оповестени от най-старата общоевропейска и правозащитна организация преди оповестението на специфичния отчет за България.
" България би трябвало да отвърна метода, по който се приказва в опасност за човешките права и да засилва напъните за битка с езика на омразата и домашното принуждение ", е заглавието на материал, който обобщава наблюденията на Миятович, която бе на посещаване у нас преди дни.
Комисарът към Съвета на Европа е разтревожена е от демонсрациите, проведени от екстремистки групировки в България и приканва управляващите изрично и обществено да осъждат сходни шествия.
В момента в Наказателния кодекс последните ремонти в това отношение са от 2011 година и обсегът им по отношение на расизма е много необятен - от проповядване и подбудителство, през приложимост на принуждение и рушене на непозната благосъстоятелност до членуване в такава организация или систематичното допускане на такива действия. Наказанията стигат до 6 години отнемане от независимост.
Но, съгласно Дуня Миятович, казусът е в действителното използване на Наказателния кодекс и изключително в това, че управляващите съвсем не реагират или бездействат при неприязън и разпространение на ненавист. Отсъствието на реакция за някои доста съществени случаи на език на омразата от някои високопоставени политици - нещо, което систематично остава несанкционирано - е обезпокоително, споделя комисарят.
Миятович осъжда принуждаването на роми от няколко села, в това число във Войводино, да изоставен домовете си след антиромски шестивия. Подобни пагубни събития илюстрират извънредно разрушителното влияние на езика на омразата върху живота на хора и цели общности. Призовавам управляващите незабавно да се заемат с ситуацията на засегнатите хора, прибавя тя.
Комисарят на Съвета на Европа отбелязва и офанзивите с дезинформация против Истанбулската спогодба, Стратегията за отбрана на детето, Закона за соцалните услуги и влошаващото се положение на свободата на медиите, поради което не може да се организира и естествен спор по тези документи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР