Критерии за качеството на храните изработва работна група към Задругата

...
Критерии за качеството на храните изработва работна група към Задругата
Коментари Харесай

Задруга разработва критерии за качеството на храните

Критерии за качеството на храните създава работна група към Задругата за чиста храна, която бе учредена преди 4 месеца. Това разгласи във Велико Търново ръководителят на Управителния съвет на Филип Хайвазян.

„ Общите критерии плануват храната да е без изкуствени консерванти, подсладители, стабилизатори и оцветители. Тези храни ще са с по-малък период на валидност, тъй като разпоредбите на Задругата ще изискват вложение на естествени консерванти и натурални оцветители. Не могат да се подценен условията на българското законодателство за стандартите, само че ще са значими критериите на задругата. Предстои правенето и на по-специфични правила за всеки от браншовете ”, изясни технологът Тихомир Беев, който е началник на работната група.

Инициаторите имат концепция началната суровина също да бъде на производител, който членува в задругата.
„ Информацията за продуктите ще бъде предоставяна на платформа, в която всеки ще влиза с QR код. Той ще е върху етикета, до логото на организацията. Чрез него потребителят ще може да наблюдава какъв е произходът на първичната суровина, резултатите от лабораторните разбори, одитите и цялостната документи на продукта ”, посочи Филип Хайвазян.

Сдружението непрестанно се разраства и в него все още членуват над 40 компании от цялата страна.
„ Задругата към този момент има публична регистрация и лого. Емблемата на сдружението бе изработвана от експерти близо два месеца. Стилизираният знак илюстрира две ръце с цвета на земята, който минава в зелено – цвета на природата, а четирите кръга са другите сектори в производството на храни. За някои логото прилича претекст от шевица, или естетика на силите, което също предизвика за връщане към традициите. Организацията сплотява, както дребни био производители, по този начин и огромните заводи за произвеждане на храни, които също имат здравословни артикули ”, осведоми производителят на лимец Георги Славейков.

Той разгласи, че първото задгранично присъединяване в задругата е на някогашният морски капитан от Полша Луциан Адамчевски. Чужденецът живее в България и развива бизнес със сушени плодове.

„ Обиколил съм цялото земно кълбо, само че останах запленен от българския климат, природа и артикули. Затова преди две години, взех решение да се установя в България и да основа сушилня за плодове и зеленчуци в русенското село Сливо поле. Технологията е по метода, който съм научил от своята баба. От 2 тона плодове на ден създавам сред 300 и 400 кг изсъхнал артикул, съгласно типа и сорта. Не влагам химикали и консерванти. Предпочитам да работя с български стопани и да употребявам локална суровина ”, описа Адамчевски.

В предприятието му работят към 15 души. Продукцията е за българския пазар, изнася за Германия и Полша.

В задругата се е присъединил и търговецът на ядки Валентин Недев от Хисаря, който от октомври предходната година създава тахани.

„ Таханите от разнообразни ядки стават все по-популярни и попадат освен в менюто на хората с деен живот, на спортистите, само че и в кулинарията. Добивам 4 типа тахани от чиста ядка и 5 типа кремове като употребявам антиоксидант от розмарин и зелен чай ”, показа Недев.

Производствената му база е оборудвана с съвременни машини от Турция. Не прави компромис с качеството на суровината като фъстъци внася от Аржентина и Бразилия, а сусам от Нигерия. Лешници и орехи купува от български стопани.

Той уточни, че е значимо да се следи произходът на продуктите, тъй като част от производителите, които употребяват не толкоз качествени ядки, с цел да реализиран ниска цена ги разреждат с лой, което подвежда потребителите.

Сред основателите за учредяването на задругата е търновката Елка Иванова, в чиито магазини „ Хляб и другари ” от близо 20 година се оферират здравословни артикули.

„ Хлябовете ни са от брашна с мая, обогатени с малц и без консерванти. В сладкарския завод вършим торти също с натурални артикули и по тази причина трайността им е 3 дни ”, показа Елка Иванова.

Друга цел на Задругата за чисти храни е работата с деца и разпространение на здравословното хранене в учебни заведения и детски градини. В пилотно софийско учебно заведение ще бъде основан модел за разпространение на здравословната храна измежду подрастващите, който по-късно ще се мултиплицира в цялата страна. На уеб страницата на сдружението ще има и на практика препоръки по какъв начин чистата храна да бъде разпознавана.

„ В задругата сътворяваме неповторим обществен феномен – правейки положително, да печелиш “, съобщи в умозаключение Филип Хайвазян.
 017  006  003  001
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР